У зв'язку з карантином УЄФА виділило додатковий час на догравання чемпіонату України

07.04.2020
У зв'язку з карантином УЄФА виділило додатковий час на догравання чемпіонату України

Найбільше в Україні поновлення національних баталій чекають у столичному «Динамо». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Уже кілька тижнів разом з усією країною на карантині перебуває й вітчизняна футбольна прем’єр-ліга.
 
При цьому майбутнє призупиненого в Україні футбольного сезону й досі в тумані.
 
Очікуючи, що вже найближчим часом епідемія коронавірусу промине свій пік і захворюваність піде на спад, в українському футбольному господарстві сподіваються не на дострокове припинення змагань, а на їх відновлення.
 
Попередньо датою рестарту чемпіонату УПЛ називала 15 травня, однак не виключено, що з поновленням змагань доведеться зачекати.
 
Аби в Старому світі національні чемпіонати дограли до кінця, в УЄФА додатково подовжили терміни завершення внутрішніх турнірів, зсунувши дату «дедлайну» із 30 червня на 3 серпня. За відсутності в календарі матчів фінальної частини чемпіонату Європи-2020, котрі перенесли на наступний рік, задля вирішення всіх турнірних питань національного характеру європейські клуби матимуть загалом два літні місяці.
 
Проте не виключено, що і їх може не вистачити, аби розставити всі крапки над «і». Приміром, у Бельгії вирішили не чекати покращення ситуації з поширенням коронавірусу й днями оголосили про дострокове завершення внутрішнього чемпіонату. Водночас в УЄФА закликають національні федерації не поспішати з подібними рішеннями, інакше в наступному сезоні їхні повпреди можуть залишитися без єврокубків.
 
В українській прем’єр-лізі сподіваються, що «заморожувати» турнірну таблицю й підсумовувати чемпіонат за його проміжними результатами не доведеться. Водночас і в УЄФА, й в УПЛ наголошують, що останнє слово в питанні поновлення футбольних змагань належатиме органам державної влади, котрі повинні будуть зняти карантинні обмеження на проведення масових заходів.
 
«Якщо ми будемо розуміти, що у нас не залишається часу на догравання чемпіонату в нормальному вигляді, ми можемо прийняти рішення про фіксацію результатів згідно з поточним становищем клубів у турнірній таблиці. Але за будь-яких умов це питання буде винесене на загальні збори учасників УПЛ, за підсумками котрих і буде прийнято спільне рішення», — наголосив виконавчий директор вітчизняної прем’єр-ліги Євген Дикий.
 
Водночас проти такого сценарію вже категорично висловилися в київському «Динамо», адже в проміжному протоколі «біло-сині» наразі посідають третє місце й у разі дострокового завершення змагань столичний клуб залишиться поза Лігою чемпіонів. Зауважимо, що без зеленого світла на продовження змагальних баталій динамівці втратять також і чудову нагоду для здобуття національного Кубка.
 
Нагадаємо, що регулярний чемпіонат, відставши від «Шахтаря» на 14 очок, «Динамо» завершило на другій позиції. Проте на старті другої частини першості в проміжному протоколі динамівці помінялися місцями з луганською «Зорею» і тепер мають серйозний клопіт.
 
«Очевидно ж, що чемпіонат потрібно було зупинити після двох кіл і не розпочинати нову фазу змагань», — каже наставник «біло-синіх» Олексій Михайличенко.
 
Президент «Динамо» Ігор Суркіс подібну ситуацію називає неприйнятною й із нетерпінням чекає поновлення змагань, аби в чесній спортивній боротьбі учасники УПЛ встановили підсумки турніру. «Динамівські футболісти готові грати через два дні на третій — лише б закінчити чемпіонат і все було чесно», — каже Ігор Суркіс. 
 
* * * 
 
Тим часом Дирекція УПЛ ухвалила рішення про перенесення з 7 на 27 квітня дати проведення звітно-виборчих Загальних зборів учасників Української прем’єр-ліги, на котрих мають відбутися вибори нового президента цієї організації. Нагадаємо, що останні два роки її керівником був швейцарський юрист Томас Грімм, до роботи якого у вітчизняних клубів накопичилося чимало запитань. Тож варто очікувати, що на цьому посту незабаром з’явиться новий менеджер.