Кінець децентралізації? Гончарук хоче віддати уряду владу на місцях

25.02.2020
Схоже, місцеві вибори пройдуть за планом Кабміну. Законопроєкт Кабінету Міністрів про адміністративно-територіальний поділ, автором котрого є прем’єр-міністр Олексій Гончарук, дає право уряду створювати та ліквідовувати державні адміністрації, котрі на рівні областей та районів майже повністю замінюють собою органи самоврядування.
 
Кабміну відтепер належатиме виняткове право самостійно визначати громади та їхні межі. Усі ці зміни потягнуть за собою позачергові місцеві вибори (рад, мерів, сільських, селищних голів) в окремих адміністративно-територіальних одиницях або, можливо, по всій Україні.
 
Принаймні такий алгоритм розписано в законопроєкті «Про основи адміністративно-територіального устрою України», ініційованому прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком та зареєстрований у Верховній Раді у січні. 
 
І, незважаючи на очікування, в законопроєкті немає жодного слова про об’єднані територіальні громади, створення котрих є одним із ключових елементів децентралізації для нинішнього та попереднього Кабмінів. 
 
У згаданому документі відсутні навіть відповідні для нових територіальних утворень терміни, що може перетворити майбутні общини на не до кінця регламентовані утворення, що, імовірно, можуть конфліктувати, наприклад, з районами, які залишаються елементом адміністративно-територіального устрою України. 
 
Також у законопроєкті немає нічого про агломерації (компактне просторове угруповання поселень (переважно міських), об’єднаних значними інтенсивними зв’язками (виробничими, трудовими, соціально-побутовими, рекреаційними) у складну багатокомпонентну динамічну систему. — Ред.) — навіть на понятійному рівні.
 
Звідси висновок, що нічого не зміниться і всі зусилля місцевої влади зі створення агломерацій будуть марними. А шлях розвитку територій (горизонтальна кооперація общин) буде заблоковано на тривалі роки. 
 
До того ж законопроєкт Олексія Гончарука покладає на органи місцевого самоуправління обов’язки контролю трудового законодавства та штрафування за його порушення.
 
На думку самоврядних фахівців, ця норма, особливо у зв’язку з можливістю прийняття законопроєкту міністра економіки Тимофія Милованова «Про працю», суттєво збільшить навантаження на органи місцевого самоврядування і вимагатиме передачі з держбюджету відповідних коштів на місцеві рівні, як того вимагає Бюджетний кодекс. 
 
Водночас посилюється роль Кабінету Міністрів в управлінні державними адміністраціями, общинами, районами та областями. А роль місцевого самоврядування на рівні областей і районів перетворюється, по суті, на фікцію.