Геральдика натякає? Білорусь розвертається від Росії до Європи державним гербом

21.02.2020
Геральдика натякає? Білорусь розвертається від Росії до Європи державним гербом

У закон про державні символи Білорусі планують внести зміни. Законопроєкт розробили в міністерстві юстиції, повідомляє білоруська інформагенція TUT.BY. Як заявив на пресконференції в Мінську міністр Олег Сліжевський, державний герб переформатують, щоб він позитивно сприймався і на міжнародній арені.
 
Зображення нового герба Мін’юст наразі не поширив, але в інтернеті вже з’явилась відповідна картинка. Вона відповідає опису, оприлюдненому раніше. За словами Сліжевського, ініціатива надійшла від громадян — бо від кого ж ще вона може надійти в такій демократичній країні, як Білорусь? 
 
Над змінами працювала геральдична рада при президенті. Фахівці дійшли висновку, що зображення потребує вдосконалення. Наприклад, зараз зірка зверху герба має чіткі грані. «У такому вигляді символ більше застосовується в мілітаризованих зображеннях, оскільки має войовничий характер. Республіка Білорусь зберігає нейтралітет, не розглядає агресію як інструмент своєї політики. Потрібно привести герб у відповідність із миролюбним змістом, щоб герб сприймався позитивно», — зазначив міністр.
 
Сліжевський повідомив, що законопроєкт скерований до парламенту, але терміни заміни старого герба на новий ще не визначені. В разі прийняття парламентом нового герба буде призначено перехідний період. Олег Сліжевський лише побіжно згадав одну деталь герба, яка підлягає зміні: «Зображення материків стануть більш чіткими та географічно вивіреними». Але саме на цей момент звернули найбільшу увагу в Білорусі та за кордоном.
 
Так, на гербі на видимій частині глобуса тепер позначена не територія Росії, а Європа. Чи означає це і розворот зовнішньої політики Білорусі — намагалася з’ясувати «Німецька хвиля». Депутат білоруського парламенту, глава Ліберально-демократичної партії Білорусі (ЛДПБ) Олег Гайдукевич вважає, що не варто шукати якогось політичного підґрунтя: «Білорусь не змінює свою символіку, а лише вносить естетичні зміни в герб, щоб він виглядав сучасно. Я вам більше скажу, справа не в тому, що на гербі більше або менше Росії стало. Глобус повернувся так, щоб Білорусь виділялася, щоб вона в центрі була», — упевнений глава ЛДПБ. Думку Гайдукевича підтримав і його колега по парламенту Андрій Савіних: «Не думаю, що розворот глобуса несе інформацію про зміни в політичному курсі Білорусі. І зовнішня політика, і філософія міжнародних відносин залишаються незмінними».
 
До 1995 року в Білорусі були зовсім інші державні символи: біло-червоно-білий прапор і герб «Пагоня», які скасували навесні 1995 року за підсумками референдуму, ініційованого Олександром Лукашенком. Автором нинішнього зображення герба називав себе тодішній глава адміністрації президента Леонід Синіцин. За його словами, основою став герб БРСР. 
 
Білоруський методолог Володимир Мацкевич розповідає, що в середині 1990-х зміна герба була потрібна владі тільки для того, щоб обірвати спадкоємність Білорусі зі старими державними формами існування народу і прив’язати її тільки до радянської традиції. Зараз же, на думку Мацкевича, безглуздо шукати якесь символічне значення в зміні герба: «Знаки на сьогоднішньому гербі не мають геральдичної традиції. Глобус на гербі — це символ незрозуміло чого, і навіщо над ним висить контур Білорусі — теж неясно». Опозиційний політик, ексглава Об’єднаної громадянської партії (ОГП) Анатолій Лебедько, у свою чергу, вважає, що зміна герба — це сигнал міжнародного призначення.
 
«Ця дія не виглядає такою, що хвилює електорат Лукашенка. Значить, він робить це для того, щоб полоскотати нерви Путіну, адже в переговорному процесі з Кремлем у Лукашенка не так багато інструментів впливу», — пояснює опозиціонер. Також, додав Лебедько, розворот глобуса — це м’який жест у бік європейців.
 
Головний сенс сьогоднішніх змін герба полягає в репетиції майбутніх поправок до Конституції Білорусі, вважає методолог Володимир Мацкевич. «Зараз, коли поправки до конституції готуються потай і таємно, проводиться тестування громадської думки — відволікання уваги на зовсім незначні зміни в малюнку герба. Як малозначні й подані зміни до конституції, а тому вони зможуть бути прийняті на будь-якому парламентському слуханні», — прогнозує експерт. А враховуючи, що парламент Білорусі не обирається, а призначається, він може ухвалити будь-які зміни, підкреслив Володимир Мацкевич.