Кабмiн iз рожевими окулярами: довга дорога в дюнах ринку землі

21.02.2020
Кабмiн iз рожевими окулярами: довга дорога в дюнах ринку землі

Уже другий пленарний тиждень Верховна Рада розглядає законопроєкт про відкриття ринку землі у другому читанні (про внесення змін до декотрих законодавчих актів України щодо обороту земель сільськогосподарського призначення). У другій половині цього пленарного тижня депутати розглянули близько 700 правок із 4 тис.18. Через таку величезну кількість правок «Слуга народу» звинувачує депутатів — противників реформи — у намірах затягнути її розгляд. 
 
Та все ж вишенькою на парламентському торті тижня, що минає, буде звіт Кабінету Міністрів України 21 лютого. Окрім звіту прем’єр-міністра Олексія Гончарука, перед депутатами виступить міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька щодо коронавірусу.
 
Нагадаємо, що Кабмін був призначений Радою 29 серпня 2019 року. 
 
Як зауважив міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет, коли готували цей звіт, то намагалися не записувати в досягнення «ухвалення актів», «проведення заходів» тощо. А оприлюднюють лише те, «що реально змінює стан речей у нашій країні».
 
За його словами, вперше до ключових показників ефективності роботи уряду віднесено динаміку конкретних індикаторів, які відображають якість життя українців, а не проведення будь-яких заходів чи нарад.
 
Згідно з документом, успіхи уряду Гончарука класифіковано за декількома категоріями, котрі більше нагадують слогани передвиборчої агітації: «здорова та освічена нація», «електронна країна», «комфортна країна», «багатий громадянин — багата держава», «не боротьба з корупцією, а перемога над нею», «безпека особи, безпека країни», «справедливість і рівність усіх перед законом».
У текстовому варіанті звіту, що був переданий до Верховної Ради напередодні, опубліковано також детальний звіт кожного міністерства про зроблене і те, що в міністерствах вважають своїми досягненнями, поінформовано про цілі й шляхи їх досягнення, які ставлять чиновники.
 
Чимала частина звіту присвячена економічній і фінансовій ситуації в країні, що цілком пояснюється недавніми даними про зростання ВВП за підсумками 4-го кварталу 2019 року на 1,5%, що стало найгіршим результатом iз 2016 року, а показники 1-3-го кварталів не знижувалися нижче 4%.
 
Аналітики вже дали оцінку, що Кабмін Гончарука навіть негатив подає як позитив. 
 
Тетяна ГОДОВАНЕЦЬ