Нідерланди відмовилися передати Росії справу щодо катастрофи MH17

14.02.2020
Голландці відмовили Росії у передачі справи про причетність трьох громадян РФ до катастрофи рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines над Донбасом у 2014 році.
 
Про це повідомив міністр юстиції Нідерландів Фердінанд Грапперхаус у листі до парламенту країни, поінформувала агенція «Рейтер».
 
За даними означеного міністра, до його відомства 17 жовтня 2019 року надійшов лист, у якому РФ просила розглянути питання про передачу кримінального провадження.
 
«Міністерство юстиції та безпеки відповіло, що передача нідерландською владою кримінального провадження стосовно трьох російських підозрюваних не є варіантом і не була взята до уваги», — заявив Грапперхаус у листі.
 
Він також наголосив, що суд над підозрюваними важливий для встановлення істини та справедливості. «Уряд повністю впевнений у незалежності та якості нідерландського правосуддя», — пояснив міністр. Слідство вважає, що троє російських громадян і один громадянин України, причетні до катастрофи MH17, переховуються на території Росії.
 
19 червня 2019 року прокуратура Нідерландів оприлюднила імена чотирьох підозрюваних, які постануть перед судом за причетність до збиття літака МН17. Ідеться про росіян Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського, Олега Пулатова, а також про громадянина України Леоніда Харченка. Суд розпочнеться 9 березня у судовому комплексі Схіпхол незалежно від того, будуть на процесі чи ні самі підозрювані або їхні представники.