Живий щит із цивільних: російські снайпери відкрито ведуть вогонь по українських військах

14.02.2020
За минулі дві доби офіційно зафіксовано 8 випадків порушення режиму припинення вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками.
 
Противник вів вогонь по наших позиціях із забороненого Мінськими домовленостями міномету калібру 120 мм, а також з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» обстріляли позиції захисників України поруч із Новотошківським, Оріховим, Південним, Кримським.
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворожі обстріли з автоматичних станкових гранатометів було зафіксовано поруч із Пісками. За цей період втрат із нашого боку немає.
 
За даними інформаційного агентства Міністерства оборони АрміяInform, окупанти не полишають спроб пошуку безпечних проходів через наші позиції. У темний час доби намагаються підкрадатися групами по 3-5 осіб. Також не зменшується снайперська активність.
 
Зі слів одного з офіцерів на позиції в районі Маріуполя, за даними розвідки, до сусіднього села на тимчасово окупованій території заїхало дві «свіжі» снайперські пари, які обстрілюють наші позиції щодня.
 
Бійці розповідають, що тоді, коли снайпери ведуть вогонь із території населеного пункту, вогню у відповідь наші не відкривають, аби випадково під кулі не потрапив хтось із місцевих. Користуючись цим, російські снайпери відчувають цілковиту безкарність.
 
Змінюючи вогневі позиції, вони пересуваються окупованим селом на цивільних авто, потім відкрито йдуть із позицій, несучи великокаліберні снайперські гвинтівки в чохлах, які наші хлопці чудово бачать у біноклі.
 
Щодо цивільних автомобілів, то окупанти використовують їх на повну — зокрема, для підвозу бойовиків, зброї і боєприпасів. Це для них — стала тактика, адже чудово знають, що по мирних мешканцях українці не стрілятимуть.
 
Тим часом учасники Тристоронньої контактної групи на засіданні у Мінську 29 січня не дійшли згоди щодо трьох нових ділянок розведення сил і засобів на Донбасі.
 
Наразі попередньо домовилися про розведення у районі КПВВ «Гнутове». Координатор від ОБСЄ Хайді Грау, узагальнивши пропозиції сторін, зазначила: поки що з дев’яти робочих варіантів більш-менш збігається тільки один, який розташований у районі КПВВ «Жовтень — Гнутове». Водночас уточнює, що навіть ця попередня домовленість «вельми умовна», оскільки бачення сторонами координат ділянок для розведення у цій локації «значно відрізняються».