Насилля над окупованими: ситуація з порушенням прав людини у Криму лишаєтьяс кричущою

14.02.2020
Омбудсман України Людмила Денiсова наголошує, що в 2014 році всіх кримчан, так само як і її саму, примусово зробили громадянами Росії, чим порушили права сотень тисяч жителів півострова. Станом на 1 січня 2014 року в Криму перебувало 4 тисячі 323 дитини-сироти та позбавлені батьківського піклування i ще 670 — у Севастополі.
 
Їх досі нікому доставити на підконтрольну урядові України територію, тобто вони не можуть реалізувати право на українське громадянство та автоматично стають громадянами Росії.
 
Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денiсова минулої середи побувала також на адміністративному кордоні Херсонщини, де зустрілася з адвокатами та дружинами в’язнів Кремля.
 
Моніторинг ситуації на КПВВ «Чонгар» на адміністративному кордоні з анексованим Кримом показав, що родичі кинутих за ґрати кримських татар потребують правової допомоги та підтримки суспільства. 
 
— Рідні й правозахисники докладно розповіли про стан здоров’я наших співгромадян, а також попросили мене сприяти якнайшвидшому звільненню їхніх рідних, — розповіла омбудсман України Людмила Денiсова. — Ми продовжуємо щоденну боротьбу за долю всіх українських політв’язнів, робимо все від нас залежне, щоб якомога швидше повернути їх на Батьківщину.
Під час робочої поїздки до Херсонської області відбулася й зустріч омбудсмана з жителями селища Новоолексіївка. Тут Денiсова поінформувала про сферу відповідальності Уповноваженого ВРУ з прав людини, а також роз’яснила порядок звернення громадян у підконтрольні їй установи. Зокрема, у випадку, якщо права громадян України — кримських татар — були порушені, вони можуть звертатися до представників омбудсмана щодо дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя до Ізмаїла Халикова або особисто до неї.
 
Раніше уповноважена Верховної Ради України з прав людини закликала міжнародні організації та правозахисників відвідувати суди в Криму. Присутність їх представників сприяє недопущенню порушення прав людини на окупованому Росією півострові. Таку заяву Денiсова зробила після засідання підконтрольного Росії суду в Сімферополі, на якому вкотре продовжили терміни утримання під вартою десяти фігурантам другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір».
 
Київський районний суд міста Сімферополь не взяв до уваги доводи сторони захисту, зокрема про непричетність співгромадян України до скоєння злочинів, за якими їх звинувачують.
 
Нагадаємо, співробітники ФСБ Росії, МВС Росії і Росгвардіі 27 березня 2019 провели у Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, у тому числі активістів громадського об’єднання «Кримська солідарність». Силовики незаконно затримали 24 активістів за звинуваченням в участі у забороненій на території Росії та анексованого Криму організації «Хізб ут-Тахрір».
Обвинуваченими у цій справі проходять 25 кримських татар.
 
Один iз них, Едем Яячіков, зник, а про його місцезнаходження нічого не відомо вже понад десять місяців. Як відомо, раніше представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Арлем Дезір засудив арешт активістів «Кримської солідарності» після масових обшуків в анексованому Криму, закликав до їх негайного звільнення з російського СІЗО. Та в Міністерстві закордонних справ Росії вирішили не прислухатися до закликів представника ОБСЄ.
 
Окремо Людмила Денiсова згадала про порушені права громадян призовного віку. Адже в червні минулого року відбувся дев’ятий призов до лав ЗСУ РФ, під час якого в армію окупантів забрали служити не менше, нiж 3 тисячі 300 чоловіків. З урахуванням цієї цифри загальна кількість кримських призовників із 2015 року вже становить не менше, як 18 тисяч чоловіків.
 
На сьогодні є 29 вироків щодо громадян України, які втекли та не побажали служити у збройних силах країни-агресора. Зараз вони відбувають покарання, але коли вийдуть iз місць ув’язнення, будуть знову покликані до ВСУ Росії. Правозахисники України готові зробити все, щоб цього не сталося.
 
Зазначимо, що на теперішній час 116 громадян України незаконно утримують у в’язницях на території РФ та тимчасово окупованого Криму.