Зе-команда заблокувала роботу телеканалу АТR: що потрібно знати

12.02.2020
Зе-команда заблокувала роботу телеканалу АТR: що потрібно знати

Україна втратила інформаційний вплив на окупований Росією півострів Крим: держпідтримка кримськотатарського телеканала АТR заблокована.
 
На засіданні у Держказначействі України остаточно з’ясувалося: гроші, виділені з бюджету країни на 2020 рік, телеканал не отримуватиме.
 
За словами народного депутата Ірини Геращенко, перекриття кисню для АТR напередодні шостої річниці анексії Криму — це не просто божевільний та бездумний крок.
 
Це справжній злочин, бо «гуманітарна політика» нинішньої влади перетворилася на політику реваншу.
 
Ще з минулого року телеканал заборгував 15 мільйонів гривень через недофінансування мовлення. Ця діра у бюджеті телеканала так і залишилася зяючою: грошей на оренду приміщень та оплату супутників бракує.
 
За словами керівництва опального телеканала, представникам АТR виставили свідомо нездійсненні умови: встановити конкурс на контент, що випускається.
 
Тобто, фактично запропонували «засвітити» для каральних органів загарбника тих людей, які є інформаторами українських журналістів у Криму та фіксують на відео репресії, а також корупційні схеми окупантів. Але ж для них це рівносильно автоматичному судовому розгляду в окупації та готовності добровільно сісти за ґрати на 15-20 років.
 
— Ми мовчали про це два місяці, бо думали, що це якась помилка, не вірилося, що заради інтересів російської пропаганди українська держава відмовиться допомагати кримськотатарському телеканалу, який випхали з Криму та позбавили всього майна. Це все одно, що сказати «до побачення!» людям, які опинилися в окупації, мотивуючи байдужість іншими проблемами, — сказав у своєму відеозверненні заступник генерального директора першого кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаев. — Нам кожного дня дзвонять люди з Криму, запитують, чому всі українські телеканали відключили, як ми будемо знати правду про те, що відбувається у Криму?..
 
Відомо, що разом із кримськотатарським телеканалом ATR та кримськотатарською радіостанцією Meydan FM, що транслювали свої передачі на територію тимчасово окупованого Криму, без державної підтримки через таке рішення залишилася і низка ЗМІ, що ставить під загрозу їх подальше існування.
 
Зазначимо, що з 10 лютого 2020 року на опальному телеканалі запустили марафон #SaveATR з ефірами без ведучих та гостей. Раніше у зв’язку з нестачею ресурсів цей телеканал запустив збір коштів.
 
— Нас вибили з інформаційної війни, чим миттєво скористалися прокремлівські агітатори, — заявив власник телеканала Ленур Іслямов. — Телеканал АТR — епіцентр кримського опору російської окупації, він не повісив у себе прапор окупантів та чесно висвітлював події 2014 року, через що був змушений покинути Крим. Його досі дивляться люди у Криму, для них телеканал АТR — це держава Україна.
 
Дійсно, в умовах кодування супутникового сигналу найбільших приватних телеканалів України саме кримські мовники залишаються чи не єдиними впливовими медіа, які забезпечували жителям тимчасово окупованого півострова доступ до українського контенту.
 
— Закриття кримськотатарських медіа внаслідок дій або бездіяльності уряду — це програш в інформаційній війні у Криму, символ безпорадності та байдужості української держави до питань звільнення Криму, збереження національної культури і загалом звільнення і збереження кримськотатарського народу, — впевнений член Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Сергій Костинский. — На противагу українським кримськотатарським медіа російська окупаційна влада в Криму забезпечила створення та розвиток мереж ефірного мовлення власних «кримськотатарських» медіа: телеканала «Міллет» та радіостанції «Ветан СЕДАСЕН», які здійснюють активну проросійську пропаганду.
 
Нагадаємо, що останні 5 років телеканал АТR робив новини трьома мовами та всі ці роки залишався мостом між материковою Україною та окупованим Росією півостровом Крим.
 
Цей кримськотатарський телеканал отримував фінансову підтримку з державного бюджету з 2016 року за рахунок бюджетної програми розселення та облаштування кримських татар та осіб інших національностей, які були депортовані з території України. З 1 квітня 2015 року ATR припинив аналогове мовлення на території окупованого Криму, бо йому не видали російську ліцензію. Мовлення відновилося з 17 червня 2015 року, після того, як телеканал переїхав до Києва.