Викладачка Ольга Терещук: «У наш час англійська потрібна всім»

12.02.2020
Викладачка Ольга Терещук: «У наш час англійська потрібна всім»

Ольга Терещук.

Пообіцяли собі почати вчити англійську з нового року? Під час співбесіди після запитання про знання мов сором’язливо опускаєте очі? А за кордоном уникаєте спілкування з іноземцями? Переважна більшість українців вчить англійську ще зі школи, але вільно нею не говорить. Чому так? Журналістка «УМ» розпитала одного з найкращих викладачів англійської з 15-річним досвідом, власницю мовної школи Vanilla English Ольгу Терещук.

Ви «спікаєте»? Та де там

 Більшість людей вчить англійську роками, особисто я — вже понад 10 років (школа, університет), але досконало її досі не знаю. В чому проблема, на вашу думку?
— У тому, що саме вчать, а не говорять нею. Ми ж не живемо в англомовному середовищі, тому мова швидко переходить у пасивну. Щоб підтримувати рівень та розвивати його, доводиться докласти деяких зусиль — ходити на заняття чи розмовні клуби, дивитися англомовні відео, читати, знайти з ким практикувати мову поза заняттями.
 Чи варто вірити оголошенням про вивчення англійської за місяць? Це можливо?
— Залежить від того, що ми вкладаємо в поняття «вивчити». За місяць можливо побудувати гарний «фундамент», особливо якщо займатися щодня (хоча б 4-5 занять із викладачем на тиждень). За місяць можливо освоїти основні граматичні часи та теми. Це якщо вчитися з нуля. Можна підготуватися до поїздки в іншу країну чи до співбесіди. Але для поглибленого та неспішного вивчення потрібно 4-6 місяців. Крім того, мову треба постійно практикувати та вдосконалювати. Навіть викладач із високим рівнем втратить свої навики та забуде лексику, якщо не практикуватиме мову. Вивчення мови — це не тільки корисно для подорожей та заробляння грошей, а також гарний тренажер для нашої пам’яті, тож є цінним внеском у наше здоров’я. Тому раджу зробити вивчення іноземної мови своєю корисною звичкою і не шкодувати на це часу.

Гортайте паперові книжки — це корисно

 Для вивчення англійської одних курсів недостатньо, тут потрібні ще хороші навчальні книжки. Як обрати найефективніші та найцікавіші підручники для вивчення англійської?
— Це має робити викладач, який на цьому знається. Тож, коли обираєте школу, завжди цікавтеся, за якими підручниками працюють і якого вони року видання. Це дуже важливий аспект, до речі! Нові підручники містять теми та лексику, яка максимально відповідає сьогоднішнім реаліям. Цікавий підручник мотивує. А якщо учневі цікаво, він буде навчатися, а викладач буде заробляти. Всі мотивовані і задоволені. Вибору підручників я приділяю особливу увагу і обожнюю це. Купую найновіші для своєї школи, як тільки вони виходять. Наприклад, із дорослими ми працюємо, в основному, за підручником English File. Це дуже ефективний та цікавий курс. Наприкінці 2019 року вийшло кілька рівнів четвертого видання цього підручника, які ми відразу ж закупили і почали за ним працювати. Я вважаю, що для того, щоб викладач ефективно навчав учня, йому має бути цікаво викладати. А як може бути цікаво працювати з одним і тим самим підручником роками? Наші викладачі завжди в курсі новинок та цікавинок. Ми регулярно відвідуємо семінари та тренінги для викладачів, удосконалюємо свої знання.
 Для особливо зайнятих людей є можливість вчити англійську онлайн. Це ефективно? 
— Це заощаджує час на дорогу, а також іноді й кошти. Але є кілька але. По-перше, інтернетзв’язок може перериватися, що негативно впливає на якість заняття. По-друге, онлайн-заняття, в основному, індивідуальні, тому підходять для тих, хто хоче займатися сам із репетитором. Крім того, заняття онлайн не дисциплінують учня так, як заняття в офісі. Я особисто надаю перевагу заняттям офлайн. Для мене є важливим зв’язок із кожнем учнем, адже я в кожного вкладаю часточку своєї душі, не тільки знань. А для тих, хто хоче заощадити час на дорогу, підійдуть корпоративні заняття на робочому місці. Наші викладачі виїжджають в офіс компанії та проводять заняття відразу для кількох груп чи індивідуальних студентів.

Ігри, в які грають люди

 Зараз багато говорять про навчання через ігри. Чи можна це застосувати і у вивченні англійської? 
— Це необхідно застосовувати у вивченні англійської. Причому не тільки з дітьми, а й з дорослими. Оскільки ми спеціалізуємося саме на навчанні дорослих, з певністю скажу, що ігрові елементи на заняттях приносять неймовірні результати! Учні просто біжать на заняття. Набагато краще запам’ятовують та колекціонують стікери, щоб отримати подарунок наприкінці курсу, з нетерпінням чекають на нову гру! Я своїм учням часто придумую ігри сама, спираючись на їхній рівень знання мови та вподобання. Але зараз можна знайти ігри на будь-який смак та вік в інтернеті. Тож я закликаю всіх викладачів не лінуватися, хоча б періодично знаходити цікаві ігри для навчання та радувати своїх учнів. А ще — хвалити! Наші вчителі та викладачі у своїй більшості такі скупі на похвалу, на жаль. Хваліть учнів, заохочуйте їх — і отримаєте кращий результат та більший прибуток. Невже це так важко?
 Кому англійська потрібна найбільше, яким професіям?
— У наш час англійська потрібна всім, хто має хоч якісь амбіції щодо подорожування та кращого заробітку. Професії, яким ніяк не обійтися без володіння англійською, це — IT-сфера, керівники компаній, менеджери великих компаній, журналісти, маркетологи, веб-дизайнери. 

Форма визначає зміст

 Як подолати лінь і не закинути вивчення мови вже через місяць? 
— Зазвичай через місяць кидають ті, хто прийшов вивчати мову «просто для себе», не маючи чіткої мотивації. Часто говорять: «Я місяць займалася на курсах і не бачу результату, тому покинула». В чому ж проблема? В першу чергу, у викладачі чи курсах, які людина обрала. Тестуючи клієнта, викладач має не тільки перевірити рівень знань та підібрати графік навчання. Хороший викладач повинен також з’ясувати мету вивчення іноземної мови, а якщо учень не певен («ну просто захотілося вивчити/покращити рівень»), допомогти йому віднайти цю ціль. А в процесі навчання показувати учневі його досягнення, мотивувати.
Також можна періодично змінювати формат занять, переходити з індивідуальних у групу чи навпаки. Самому ж учневі необхідно розподіляти навантаження рівномірно, не кидатися заповнити вивченням мови весь свій вільний і навіть робочий час. Бо таке старання може призвести до швидкого вигорання та втрати інтересу до навчання, перенасичення. Також необхідно заохочувати себе та винагороджувати за досягнення. Перш за все, купіть гарний підручник (не електронний варіант), який приємно погортати та роздивитися яскраві фото і картинки. Крім того, в таких підручниках завжди є диск або посилання на додаткові відео та різні цікаві матеріали як бонус. По закінченні кожного місяця навчання, наприклад, балуйте себе подаруночком, а по завершенні рівня — пообіцяйте собі подорож на кілька днів чи похід у спа-салон.

Сам собі викладач

 Чи можна вивчити англійську самому, якщо немає часу і грошей на курси? 
— Це можливо, якщо ви дуже дисциплінована та завзята людина. Зараз є величезна кількість ресурсів та додатків для вивчення іноземних мов.
Але для того, щоб якісно навчатися та не витрачати купу часу на пошуки матеріалів, щоб правильно підібрати рівень та специфіку занять, щоб контролювати та відстежувати прогрес, потрібен викладач. Інакше можна втратити багато часу, зневіритися у своїх можливостях та відбити бажання вчити мови.
 Як не вбити бажання і мотивацію під час вивчення іноземної?
— Єдиний шкільний предмет, який мене батьки не змушували вчити у школі — англійська! Можливо, саме тому він давався мені найкраще. Бо це не було примусово, а йшло від душі. Перша порада, як не вбити бажання і мотивацію — знайти підходящого викладача або наставника для вивчення. Це людина, з якою ви будете бачитися регулярно впродовж певного проміжку часу, тому вона має бути приємною, відкритою, професійно і творчо підходити до своєї роботи та заохочувати вас. Друга порада — зв’яжіть вивчення іноземної з вашим хобі. Наприклад, якщо ви захоплюєтесь спортом, цікавитесь здоровим харчуванням чи самопізнанням, дивіться відео на ці теми англійською. Навіть коротенькі відео по 10 хвилин принесуть чимало користі та задоволення!