В уряді планують створити Державну агенцію спорту

12.02.2020
В уряді планують створити Державну агенцію спорту

Титулований вітчизняний борець та водночас народний депутат України Жан Беленюк (праворуч) каже, що наразі не бачить прогресу в оголошеній МКМС реформі спортивної галузі. (Фото з сайта hromadske.ua.)

Експеримент з об’єднанням «спортивного» та «культурного» міністерств в один підрозділ не приніс його авторам бажаних результатів.
 
 
«Поки що не бачу прогресу реформи спорту в Україні», — нещодавно заявив знаний вітчизняний борець, а віднедавна — народний депутат Жан Беленюк.
 
 
Водночас наприкінці минулого року в Міністерстві культури, молоді та спорту анонсували масштабні зміни у вітчизняному спортивному господарстві й тепер, аби втілювати озвучені пропозиції, в уряді шукають нові організаційні підходи.
 
 
В одному зі своїх виступів президент України Володимир Зеленський наголошував на необхідності скасувати проведені злиття окремих неефективних міністерств і повернутися так би мовити на попередні позиції. 
 
У Кабінеті Міністрів начебто взялися за роз’єднання МКМС, утім, злякавшись, що реорганізаційні пертурбації можуть порушити підготовку вітчизняних спортсменів до Олімпіади-2020, вирішили піти іншим шляхом. 
 
Як повідомляє «Українська правда», найбільш реальний крок — створення у сфері управління Міністерства культури Державної агенції спорту, в якій, за планом, і будуть усі важелі впливу на профільне господарство.
 
При цьому Олексій Гончарук хоче, аби цей новостворений підрозділ очолила успішна й добре відома у спортивному середовищі персона. І подейкують, що на цю посаду можуть призначити знаного в минулому голкіпера «Динамо», котрий нині працює в тренерському штабі національної команди України, Олександра Шовковського.
 
Щодо свого можливого призначення на високу державну службу помічник Андрія Шевченка в футбольній збірній наразі не дає жодних коментарів.
 
Натомість сам прем’єр-міністр України у вівторок провів засідання оргкомітету з підготовки та участі вітчизняних спортсменів в Олімпійських та Паралімпійських іграх у Токіо-2020, де від учасників зібрання почув про нагальні проблеми українського спорту.
 
«Очевидно, що є багато проблем, і дякую, що ви їх озвучуєте. Водночас ми зробили все необхідне для того, аби ні з фінансуванням, ні з загальними організаційними проблемами жодних труднощів не було. Зараз ми вважаємо, що підготовка до Олімпіади та Паралімпіади в Токіо проходить без критичних проблем», — наголосив Олексій Гончарук, додавши, що найближчим часом Міністерство економіки має вирішити складнощі, які виникли у спортивних федерацій у площині проведення публічних закупівель інвентарю, необхідного для підготовки до змагань.
 
Також вітчизняні чиновники, відповідальні за спортивне господарство, обіцяють винести на міжнародне обговорення питання, пов’язане з поїздками українських спортсменів на змагання в Росію.
Міністр культури, молоді та спорту Олександр Бородянський наголошує: «Держава сьогодні не фінансує і не планує фінансувати змагання українських спортсменів у Російській Федерації, проте вони змушені туди їздити за рейтинговими очками».
 
За словами міністра, цю проблему потрібно вирішувати на міжнародному рівні.
 
«Є країна-агресор, котра напала на Україну, й у цій країні проводяться міжнародні змагання. Тому ми починаємо консультації з міжнародними організаціями, як це питання повинно бути врегульовано», — наголосив Бородянський.