Відповідальне споживання: переробка батарейок в Україні входить у цивілізоване русло

07.02.2020
Донедавна відпрацьовані батарейки й акумуляторні батареї, як правило, ми бездумно викидали у сміття.
 
З переповнених українських сміттєзвалищ під впливом атмосферних факторів токсичні хімічні сполуки через воду й повітря досі працюють на ураження живих організмів, і не лише тих, що засмічують ними простір.
 
В Україну завозять щорічно приблизно 2,5 тисячі тонн батарейок, але наразі тільки один відсоток із них збирають на переробку.
 
Тим часом, наприклад, у Німеччині діє понад 170 тисяч пунктів прийому, а на переробку надходить більше половини усіх проданих батарейок і акумуляторів.
 
Для ефективної переробки батарейок їх потрібно розсортувати по типах, відповідно до яких використовують спосіб переробки. А це справа досить марудна, — просто викинути батерейку у смітник значно легше... 
 
З 2013 року діє екологічна ініціатива громадської організації «Батарейки, здавайтеся!», яка займається збиранням відпрацьованих батарейок та відправкою їх за кордон на переробку.
 
Варто зауважити, що велика кількість батарейок, які збирають в Україні, насправді не йде на переробку. Адже вона не безкоштовна. В Україні фактично немає заводів із переробки батарейок.
 
Працює лише один —  ДП «Аргентум», розташований у Львові, але він переробляє невеликі партії.
 
«Батарейки, здавайтеся!» — єдина громадська організація, яка налагодила партнерство з реальним заводом із переробки великих партій батарейок — GreenWEEE у Румунії. Із ГО співпрацює мережа «Епіцентр» i ще понад 85 компаній-учасників проєкту «Коробочки».
 
Для промисловості відпрацьовані батарейки — це сировина з високим рівнем концентрації цінних елементів — кольорових металів i мінералів. Додамо, що восени 2019 року вперше в історії України відправлено першу 20-тонну фуру на переробку в Європу. А за результатами нового тендера, який щойно провели в КП «Київкомунсервіс», ще 70 тонн батарейок киян поїдуть у Румунію. 
 
Зауважимо, що «Київкомунсервіс» — комунальне підприємство, яке займається збором відходів по Києву. Збір батарейок вони почали п’ять років тому як власну ініціативу: роздавали людям картонні коробочки для під’їздів, встановили помаранчеві баки на вулицях.
 
Весь цей час підприємство зберігало батарейки у себе на складі, бо не мало місця для їх надійної переробки. Переробку зібраних батарейок оплатить КП «Київкомунсервіс» із прибутків, які тут отримали, надаючи послуги киянам із вивезення сміття.
 
Утiм важливо розуміти, що фінансування цивілізованої утилізації батарейок із комунальних коштів — це відповідальне, але не універсальне рішення. І воно не вирішить проблему переробки батарейок в масштабах Києва.
 
Бо якщо за п’ять років киянам разом iз «Київкомунсервісом» вдалося зібрати 70 тонн батарейок, то купили вони за цей час приблизно 1 тис. 625 тонн нових батарейок, тобто в 23 рази більше. 
 
Щоб збирати та переробляти більше, цей процес мають оплачувати та організовувати виробники батарейок та торгові мережі (так, як це відбувається в Європі). Завдяки внескам людей i компаній у 2020 році ГО «Батарейки, здавайтеся!» планує залучити ще дві великі торгові мережі до збору батарейок i добитись прийняття нового закону України про батарейки.