НАЗК відмовилося перевіряти факт отримання дорогого подарунка Бакановим

22.01.2020
Національне агентство із запобігання корупції не зацікавилось подарунком, який голова СБУ Іван Баканов отримав від нардепа фракції «Опозиційна платформа — За життя» Григорія Суркіса під час святкування 70-річчя останнього. І саме через «відсутність підстав» не ініціюватиме перевірку даного факту. 
 
Такою є реакція НАЗК в офіційній відповіді на звернення «Центру протидії корупції», у якому громадська організація просила перевірити можливе порушення керівником спецслужби антикорупційного законодавства в частині обмежень щодо отримання подарунків.
 
Раніше проєкт журналістських розслідувань «Схеми» повідомив, що голова СБУ Іван Баканов міг порушити статті Закону України «Про запобігання корупції» через отриманий ним подарунок на ювілеї Суркіса 4 вересня 2019 року.
 
Журналісти зафіксували, що гості Григорія Суркіса, в тому числі голова СБУ Баканов, залишали свято в готелі «Інтерконтиненталь» iз жовтими пакетами елітного бренду Fendi.
 
Від гостей, які також були на святі, «Схеми» дізналися, що їм подарували книгу про життєвий шлях ювіляра під назвою «Епоха Суркіса». А також фоторамку бренду Fendi, в яку гості мали помістити спільну з господарем свята світлину.
 
Цікаво, що вартість саме такої фоторамки з натуральної шкіри становить 540 євро — це близько 15 тисяч гривень. Водночас відповідно до окремих статей Закону України «Про запобігання корупції» голова СБУ не може прийняти подарунок, який коштує більше, ніж прожитковий мінімум для працездатних осіб (близько 2 тисяч гривень).
 
За порушення цих правил голова СБУ може отримати штраф від 1700 до 3400 гривень i конфіскацію дорогої фоторамки.
 
Але у НАЗК вважають, що журналістське розслідування «Схем» нібито не містить «об’єктивних та достовірних відомостей щодо факту отримання подарунку головою СБУ».
 
Мов­ляв, «інформація щодо виду та вартості подарунку є лише припущенням журналістів і не містить посилань на джерела її отримання».
 
Водночас юрист Центру протидії корупції Андрій Савін вважає, що викладених журналістами фактів «більш ніж достатньо» для ініціювання перевірки щодо голови СБУ.
 
Саме тому  в ЦПК сподіваюся, що подарунок голови СБУ перевірить нове керівництво НАЗК. Зокрема, новий очільник агентства Олександр Новіков.