Маленькими кроками — до великої мети

22.01.2020
Маленькими кроками —  до великої мети

Еліна Світоліна всьоме поспіль подолала стартовий раунд на «Аустреліен оупен». (Фото з сайта twitter.com.)

Уже кілька років очікування від виступів прими вітчизняного тенісу Еліни Світоліної на турнірах iз серії «Великого шолома» сягають максимальних висот. І хоча ще жодного разу здобути почесний трофей їй не вдалося, з кожним новим стартом на «гранд слемах» перша ракетка України все сміливіше наближається до омріяної мети. У 2019 році Світоліна вперше в своїй кар’єрі дійшла до півфіналів найпрестижніших тенісних змагань — на Уїмблдоні та «Ю-Ес оупен».
Новий тенісний рік Еліна розпочала з розгромної поразки американці Даніель Коллінз (1:6, 1:6) в Брісбені, після чого повністю сконцентрувалася на підготовці до Відкритої першості Австралії, заявивши, що в Мельбурні сподівається показати достойний результат. Маючи на цьогорічному «Аустреліен оупен» високий п’ятий номер посіву, в суперниці на старті турніру Еліна Світоліна отримала скромну за рейтингом Кеті Бултер із Великої Британії, котра в табелі про ранги WTA посідає 315-ту позицію.
Водночас легкої прогулянки в першому колі в української прими не вийшло. 23-річна британська тенісистка гідно виглядала в матчі з його фавориткою, змусивши опонентку докласти чимало зусиль для подолання стартового кола — 6:4, 7:5. Як свідчить статистика, Світоліна всьоме поспіль подолала стартовий бар’єр на «Аустреліен оупен» і в наступному раунді зустрінеться з Лорен Девіс iз США.
А от друга ракетка України — 19-річна Даяна Ястремська — немов метеор, промчала до другого раунду змагань, розбивши на своєму шляху Кайю Юван зі Словенії — 6:1, 6:1. «Хочу виграти в 2020 році турнір «Великого шолома». У мене є також цілі трохи меншого масштабу, й сподіваюся, що скоро їх можна буде побачити. У четвер зустрічаюся з Каролін Возняцьки», — написала в «Твіттері» Ястремська після успішного старту на «АО».
Вочевидь успішне прохо­дження дуелі з Возняцьки — колишньою першою ракеткою планети з Данії, котра анонсувала, що «АО»-2020 стане для неї останнім турніром у спортивній кар’єрі, якраз і є одним iз тих маленьких кроків, які повинні привести Ястремську до великого звершення. При цьому досвід нещодавньої участі у фіналі представницького турніру в Аделаїді для амбітної українки має стати доброю підмогою.
Ветеран українського тенісу Катерина Бондаренко лише нещодавно повернулася на корт після народження другої дитини, проте кількох проведених у 2020 році матчів виявилося замало, аби відчути ритм великої тенісної гри. До основи цьогорічного австралійського «шолома» Бондаренко-молодша потрапила як власниця «уайлд кард» і мала всі шанси на успішний старт.
У поєдинку проти господарки кортів Арини Родіонової Катя кілька разів наближалася до переможної позначки, проте, ведучи перед у матчі 6:3, 5:3, змарнувала в другому сеті не одну нагоду для підсумкового тріумфу. Зрештою, Родіонова на «тай-брейку» зрівняла рахунок по сетах, після чого взяла у пригніченої невдалими підходами українки шість геймів поспіль — 6:3, 6:7 (5:7), 0:6.