У соцмережах слухають скандальні «плівки Гончарука» й обговорюють його ймовірну відставку

16.01.2020
Розмови про відставку уряду активізувались за останню добу з шаленою швидкістю.
 
 
З такою, що до весни цей уряд може й не дожити. Однак у Кабміні чутки про відставку прем’єр-міністра спростовують. 
 
 
У мережу злили три частини скандальної розмови високопосадовців щодо курсу долара в Україні та економічних пертурбацій перед зустріччю з президентом Володимиром Зеленським.
 
На плівці— голоси, схожі на голоси прем’єр-міністра Олексія Гончарука, заступника голови Нацбанку Катерини Рожкової та міністра фінансів Оксани Маркарової.
 
Аудіоролик із закулісними бесідами підписали: «Історія, як Олексій Гончарук, Оксана Маркарова, Яків Смолій, Катерина Рожкова, Олександра Бетлій зібрались на нараду до «тупого президента Зеленського». Справа в тому, що в запису озвучено, м’яко кажучи, іронічне ставлення чиновників до президента, завдяки якому вони й обіймають свої посади. Зокрема, на оприлюдненому аудіо людина з голосом, схожим на голос Олексія Гончарука, каже, що президент Зеленський не розуміє економічних процесів у країні. При цьому цей же голос визнає себе повним профаном в економіці. Хоча, заради справедливості, зазначимо, що Зеленський сформулював цілком логічне запитання: чому під час укріплення гривні та притоку коштів від облігацій внутрішнього державного займу економіка України лише втрачає? Схоже, чинний прем’єр-міністр просто не знає, що відповісти на це гаранту.
 
У середовищі «слуг» говорять, що цей ролик злили спеціально, аби були підстави висловити недовіру уряду. І подібні аудіошедеври очікуються ще. П’ятнадцятого січня фракція «Слуги народу» зібралась для висловлення недовіри Олексію Гончаруку. Лідер фракції Давид Арахамія поставив це питання на голосування, але його підтримали лише близько десятка депутатів. Мовляв, згідно з Конституцією, Верховна Рада не може ініціювати відставку уряду, тому піти з посади прем’єр-міністр може лише за власним бажанням.
 
За інсайдерською інформацією, доля прем’єрства Гончарука негайно почала вирішуватись у ніч із 15 на 16 січня: нібито заява написана, але рішення ще не прийняте. Однак, окрім кадрової кризи Кабміну, у викладеній аудіорозмові визнається дефіцит Держбюджету і ймовірне його зростання у поточному році вдвічі.
 
А це вже точно важливіше особистісних оцінок високопосадових «колег».
 
Ще один суттєвий момент: озвучено побоювання, що операції на ринку державних облігацій, які активувалися у минулому році, будуть визнані спекулятивною схемою, яку очолює (в якості головного скупника) чи то міністр фінансів Маркарова з Ротшильдами, чи то Петро Порошенко.
 
А це означає, що на ажіотажних продажах ОВДЗ дійсно непогано заробляють не випадкові, а ознайомлені з інсайдерською інформацією люди.
 
Але не дає спокою ще одна підозріла деталь: злив аудіозапису та скандал довкола відставки уряду в Україні дивовижним чином (і чи випадково?) стався в унісон із відставкою уряду в Росії. А, зважаючи на наші «взаємовідносини» з РФ, ми не віримо в подібні збіги. 
 
Сам Гончарук, коментуючи скандальні плівки, заявив, що з самого початку проти команди президента працює багато людей, яким хотілося, щоб новій владі нічого не вдалося.
 
«Звертаюся до тих, хто бореться проти нас: вам нас не злякати! Ми будемо ще наполегливіше викорінювати корупцію і перекривати потоки», – заявив він у своєму відеозверненні в Telegram-каналі. — Ціль роботи нашої команди — перезавантажити країну, зламати стару систему і побудувати нову, без «схематозів» і «договорняків». І трохи гарних новин: зміцнився обмінний курс та збільшилися до семирічного максимуму накопичення міжнародних резервів, які становлять уже 25 мільярдів доларів. Якщо це не гарні новини для країни, то я повний «профан» в економіці».
Які записи виявляться переконливішими — екран покаже...