Чиновники Черкаської міськради привласнили 1,5 мільйона гривень на ремонт доріг

15.01.2020
У мільйонних розкраданнях у процесі приведення до ладу вулиць Черкас підозрюють чиновників міста.
 
Як повідомили «УМ» у пресслужбі обласного управління СБУ, діяльність злочинного угруповання, учасники якого організували корупційну схему привласнення державних коштів, викрили оперативники спецслужб.
 
«Наші співробітники встановили, що до складу угруповання входили чотири посадовці Черкаської міськради, серед яких — керівництво одного з департаментів міськради та власник і директор комерційної структури», — розповідають у СБУ в Черкаській області.
 
За словами правоохоронців, держслужбовці з міської ради Черкас уклали угоду з будівельною компанією на поточний ремонт вулично-дорожньої мережі міста на загальну вартість понад 18,5 мільйона гривень.
 
«За результатами перевірки зафіксовано, що кошти перерахували на спеціально створені фірми-конверти. Потім зловмисники перевели бюджетні гроші в готівку, уникнувши сплати податків. За оцінками експертів, через реалізацію цієї оборудки державному бюджету завдано збитків на майже 1,6 мільйона гривень», — наголошують в управлінні СБУ Черкащини.
 
Під час обшуків у службових кабінетах посадовців вилучено чорну бухгалтерію, фінансову та платіжну документацію, що підтвер­джує протиправну діяльність.
 
У межах кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою та службовим становищем) Кримінального кодексу України, п’ятьом учасникам злочинного угруповання повідомлено про підозру.
 
Вирішується питання щодо обрання їм міри запобіжного заходу.
Викриття групи чиновників, які наживалися на бюджеті Черкас, проводилося спільно зі слідчими Нацполіції під процесуальним керівництвом прокуратури Черкаської області.