Представники Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії обговорять розслідування щодо збиття літака МАУ

15.01.2020
В Ірані заарештовані особи, яких підозрюють у причетності до катастрофи українського повітряного лайнера, повідомила у вівторок, 14 січня, агенція «Рейтер» iз посиланням на представника іранської судової влади Голамхоссейна Есмаїлі. За його даними, заарештовані дві особи. 
 
Усі причетні до збиття поблизу Тегерана літака «Боїнг» 737 компанії «Міжнародні авіалінії України» (МАУ), внаслідок чого загинули 176 людей, будуть покарані, запевнив президент Ірану Хасан Роухані. «Це була непростима помилка», — заявив він у вівторок, 14 січня, у телевізійному зверненні, цитує агенція «Рейтер».
 
За словами Роухані, лише одна людина не може бути відповідальною за катастрофу літака.
 
«Кожен, кого слід покарати, повинен бути покараний», — наголосив він, додавши, що це стосується відповідальних за катастрофу на всіх рівнях.
 
Роухані зазначив, що іранський уряд несе відповідальність перед своїм народом та іншими країнами за загибель людей у збитому літаку. Він вважає «хорошим першим кроком» той факт, що іранські військові визнали свою помилку. «Ми повинні запевнити людей, що цього не станеться знову», — додав Роухані.
 
За словами іранського президента, для розгляду справи щодо збиття літака потрібно створити спеціальний суд за участю верховного судді та багатьох експертів.
 
«Це — не звичайна справа, весь світ стежитиме за цим судом», — наголосив Роухані.
 
Тим часом Міжнародна організа­ція цивільної авіації (ICAO) прийняла запрошення іранського уряду взяти участь у розслідуванні щодо збиття літака, повідомляє «Німецька хвиля». Про намір надати свої експертні консультації в цій справі ICAO повідомила у понеділок, 13 січня.
 
Зокрема, організація призначила старший та експертний технічний персонал, який тепер виконуватиме функції радників i спостерігачів під час розслідування. ICAO зазвичай не бере участі в розслідуваннях, однак може надати своїх експертів як спостерігачів. 
 
А вже завтра, 16 січня, офіційні представники Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії зустрінуться в Лондоні, щоб «обговорити необхідність ретельного розслідування та способи забезпечення повної співпраці з боку іранської влади» задля «прозорості та справедливості, включно з компенсацією для родин та близьких жертв» збиття літака рейсу PS752 в Ірані, повідомляє сайт канадського уряду,
 
«Країни-члени міжнародної гру­пи... є об’єднаними у цій трагедії. Разом ми будемо продовжувати очікувати і вимагати від іранської влади повної співпраці та підзвітності. Нашим пріоритетом залишається забезпечення підтримки сімей та близьких жертв», — сказав міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіпп Шампань, який головуватиме на зборах Міжнародної групи з координації та реагування щодо збиття українського «Боїнга».