ГПУ вже не існує: в Україні почав роботу офіс генерального прокурора

15.01.2020
З перших днів січня нового 2020 року на Різницькій змінили вивіску: замість ліквідованої Генеральної прокуратури запрацював офіс генерального прокурора. 
 
Чи справді зміна форми означає ще й зміну якості роботи прокурорів? Побачимо вже незабаром.
 
Принаймні генпрокурор Руслан Рябошапка запевняє, що все це відбувається в межах реформи органів прокуратури, що передбачає докорінну зміну стандартів діяльності. 
 
Згідно з інформацією на сайті новоствореного органу, «офіс генпрокуророра — центральний орган у системі прокуратури», який почав роботу 2 січня 2020 року.
 
Цей офіс матиме дванадцять департаментів, вісім окремих управлінь, дві спеціалізовані прокуратури та пiвтори тисячi працівників у штаті замість 2 500 співробітників Генпрокуратури, передбачених законодавством. 
 
Вже 20 січня заплановано розпочати конкурс на понад 200 вакансій.
 
«Ми починали атестацію з 1339 прокурорів, після всіх процедур, тестів на знання законодавства, оцінки здібностей, виконання письмового завдання і перевірки на доброчесність у ГПУ залишилося 610 прокурорів, яким запропонували перейти до офісу генерального прокурора, і це ті, кому вже запропоновані посади», — наголошував пан Рябошапка.
 
Як повідомляла «УМ», 25 вересня 2019 року в Україні набув чинності закон про реформування органів прокуратури, який передбачає реформування ГПУ в офіс генпрокурора, ліквідацію військових прокуратур тощо. 
 
Критики реформи прокуратури наголошували, що її головна мета полягає зовсім не у створенні ефективної прокуратури, як наголошується офіційно, а у тому, щоб завдяки зміні вивіски та відповідної переатестації прокурорів позбутися кадрів, які не засвідчать відданість новому керівництву Різницької і Зе-команді загалом.