Вау-подорож у просторі і часі: у креативному просторі Київського вокзалу вчать любити Батьківщину

15.01.2020
Вау-подорож у просторі і часі: у креативному просторі Київського вокзалу вчать любити Батьківщину

Ukraine wow — це виставка-подорож. (Фото з сайта info.uz.ua.)

Коли з’явилася перша письмова згадка про Україну?
 
 
Хто з українців отримав «Оскара»? Яким був перший український кінофільм?
 
 
Де проходить найдовший залізничний маршрут в Україні? Як виглядає перша друкована книга українською мовою?
 
 
Відповіді на всі ці питання можна знайти на виставці Ukraine wow. Відвідавши її, кожен буде здивований фактами про свою Батьківщину та її історією.
 
Експозиція розташована на  Київському вокзалі, вихід на 14-ту колію, що зовсім не дивно, ажде спочатку Укрзалізниця планувала присвятити її саме вітчизняним залізничним шляхам.
 
У процесі створення виставки стало зрозуміло, що розповідати про залізницю, не поринаючи в історію та культуру нашої Батьківщини, неможливо. 
 
Ukraine wow — це виставка-подорож, тож, як і кожна мандрівка, вона дивує, захоплює, розширює світогляд. На самому початку виставки відвідувачів зустрічає збільшене до велетенських розмірів купе. І ось ми, немов малі діти, сідаємо в нього та рушаємо в мандрівку Україною. 
 
Перше, що дійсно вражає, — українські пейзажі. Гостям надається можливість насолодитися краєвидами з вікна потяга #45-46 Лисичанськ—Ужгород, що перетинає всю територію України. 
А можливо, ви бажаєте помилуватися столицею з висоти пташиного польоту? Без проблем! Атракціон віртуальної реальності перенесе нас на верхівку монумента Батьківщина-мати. 
 
Не всі знають, що в Рівненській області є справжнісінький ботанічний феномен: живий зелений тунель у лісовому масиві, утворений заростями дерев та кущів — «Тунель кохання». Організатори відтворили його, і тепер кожен має змогу, не виїжджаючи з Києва, відчути чарівність та дивовижність природної оази. 
 
Креативно втілені любов та повага до України й у таких експонатах, як інсталяції з блискучого антрациту, стіни з бурштину, соняшники, що прагнуть до сонця. А сіль та вугілля, немов Інь та Янь, підтримують вічну рівновагу.
 
Організатори виставки також пропонують познайомитися і з цікавою українскою історією та її знаковими постатями. Так, всесвітньо відомий художник Казимир Малевич народився у Києві, потім працював тут в Академії мистецтв, а його дитинство пройшло на Харківщині.
 
Представлена творчість скульптура Олександра Архипенка, перша надрукована в Україні книга — «Апостол» Івана Федорова (1574 рік), барокові царські ворота XVIII століття, знаменитий «Требник» Петра Могили, букви алфавіту Георгія Нарбута, срібні гривні Київської Русі, унікальна українська кераміка.
 
Такі «вау-експонати»  (на виставці частина їх — справжні й відтворені віртуально) дають змогу кожному поринути в багатовікову, яскраву та строкату історію нашої держави.
 
Наприкінці експозиції відвідувачам пропонують перевірити свої знання з вітчизняної географії, економіки, культури та історії. 10 питань інтерактивної вікторини повертають нас у шкільні часи, коли вчитель так само запитував: яка найменша за територією область України, як звали фундатора нової української літератури, хто такий Петро-Конашевич Сагайдачний тощо. Україна вражає!
 
Виставка Ukraine wow змушує кожного замислитись: чи достатньо ми знаємо свою країну? Чи достатньо ми її цінуємо?
 
Україна унікальна. Немає жодної країни з такою милозвучною мовою і такими гостинними людьми.Подорожуйте Україною, віртуально і в реальності, досліджуйте її та не соромтесь дивуватися відкриттям! Адже наша країна — це діясно WOW!
 
Виставка продовжена до 29 лютого. Тож у всіх, хто ще не встиг ознайомитися у Києві з українськими дивовижами, є можливість здійснити подорож у просторі й часі. 
 
Катерина САМЧЕНКО