Фірмовий стиль: українська шаблістка Ольга Харлан виграла «золото» на Кубку світу в Монреалі

14.01.2020
Фірмовий стиль: українська шаблістка Ольга Харлан виграла «золото» на Кубку світу в Монреалі

Ольга Харлан у фіналі Гран-прі в Монреалі впевнено перемогла росіянку Ольгу Нікітіну. (Фото з сайта korrespondent.net.)

Миколаївська шаблістка Ольга Харлан — скарб та гордість вітчизняного олімпійського спорту.
 
 
На початку нового року в Національному олімпійському комітеті проінформували, що його експертна комісія вдванадцяте назвала Олю найкращою спортсменкою місяця в Україні. Додавши, що така кількість відзнак — рекорд для всіх українських спортсменів.
 
 
Чергове ж високе визнання НОК Харлан отримала завдяки блискучій перемозі на грудневому етапі Кубка світу у Солт-Лейк-Сіті, у фіналі котрого перемогла китаянку Цзян Цзяруй (15:9).
 
 
При цьо­му тріумфальне завершення сезону допомогло Ользі вдруге поспіль і вчетверте в кар’єрі виграти загальний залік Кубка світу. До того ж у 2019 році українська майстриня фехтування здобула титули чемпіонки світу та Європи.
 
Немовби продовжуючи крокувати тріумфальною стежкою, днями Ольга Харлан здобула ще одне «золото» на етапі Кубка світу, котрий цього разу приймав канадський Монреаль.
 
На правах першої сіяної лідер світової жіночої шаблі оминула кваліфікаційний раунд і розпочала боротьбу за «призи» з 1/32 фіналу, де легко здолала француженку Марго Ріфкісс — 15:7. За аналогічним сценарієм провела Харлан і наступний свій поєдинок, у якому розібралася з японкою Норікою Тамурою.
 
Стадія 1/8 фіналу піднесла головній фаворитці змагань поєдинок з іменитою американкою Маріель Загуніс. Утім дати гідний бій українці дворазова олімпійська чемпіонка не змогла, спромігшись здобути в дуелі лише вісім залікових балів.
 
При цьому своїй суперниці по чвертьфіналу — Сарі Бальзер із Франції — Харлан дозволила заробити лише сім очок. А от півфінал проти китаянки Шао Яци став для Ольги най­складнішим поєдинком на турнірі, адже долю його переможниці вирішив один-єдиний укол. 15:14 на користь лідерки посіву.
 
Окрилена успішним проходженням півфінальної стадії українська шаблістка свій заключний двобій на турнірі в Монреалі провела на одному диханні, не дозволивши суперниці з Росії — Ользі Нікітіній — навіть подумати про можливість перемоги. Як і в більшості попередніх поєдинків на турнірі, у фіналі Гран-прі в Монреалі Харлан діяла першим номером, дозволивши своїй візаві набрати лише сім пунктів.
 
Цікаво, що на турнірі в Канаді Харлан була єдиною представницею вітчизняної жіночої шаблі, однак це не завадило їй тріумфально подолати весь турнірний шлях. Як повідомляє пресслужба НОК України, в Монреалі Харлан здобула свою 25-ту нагороду на змаганнях із серії Гран-прі.
 
Завдяки ж цьому успіху лідер світової та української жіночої шаблі зміцнила своє лідерство в протоколі, згідно з яким відбуватиметься відбір учасниць майбутньої Олімпіади в Токіо.
 
Здобувши в Монреалі максимально можливі 48 балів, у кваліфікаційному листі Харлан відірвалася від своєї найближчої переслідувачки — росіянки Софії Великої — на 89 балів. 
Григорій ХАТА