«Йоулупушкін»: Новорічний креатив у центрі Тернополя довелося ліквідувати

24.12.2019
Скажу відразу, що до пам’ятника видатному російському поету Олександру Пушкіну в центрі міста тернополяни ставляться неоднозначно.
 
За роки незалежності України міська влада неодноразово отримувала звернення з проханням хоча б перенести  його на однойменну вулицю мікрорайону «Сонячний».
 
От і навесні цього року відповідна петиція на сайті міськради набрала необхідну кількість голосів, відтак було проведено громадські слухання щодо цього питання.
 
Однак, за результатами опитування, 57 відсотків його учасників висловилися таки за збереження пам’ятника на його нинішньому місці (33 — за демонтаж і 10 — за перенесення), тож наразі кам’яного Олександра Сергійовича вирішили не чіпати.
 
 
Але сталося так, що після реконструкції сквер, де стоїть пам’ятник, став на час свят сучасною новорічною локацією, і Пушкін опинився у самому її центрі, не дуже i вписуючись.
 
Тоді, за словами директора Тернопільського туристично-інформаційного центру Тараса Ковальчука, було вирішено «надати Олександру Пушкіну нового образу».
 
«Зупинилися на ідеї Йоулупуккі (фінський різдвяний персонаж, схожий на Санта Клауса. — Авт.), — повідомив Тарас Ковальчук. — Це залишається на рівні жарту. Думаю, тернополяни та гості міста зрозуміють. Працювали над костюмом майже два тижні. Використали більше десяти метрів тканини, а також об’ємний наповнювач. У результаті вийшла така оригінальна робота. Сподіваємося, що це допоможе привернути увагу туристів, і до нашого міста приїде якомога більше людей».
 
Про зв’язок між Йоулупуккі і збільшенням туристів у Тернополі можна, звичайно, сперечатися, але це вже дещо інша тема. Тим часом пам’ятник Пушкіна на нього таки перетворили, навіть табличку замінивши, і мав цей увесь креатив проіснувати аж до кінця січня. Та не так сталося, як гадалося...
 
«Реагуючи на численні звернення тернополян, 23 грудня з пам’ятника О. Пушкіну, що розміщений у сквері В. Чорновола, прибрали новорічний костюм фінського різдвяного персонажа Йоулупуккі, що був елементом декору до новорічно-різдвяних свят у рамках Файного зимового містечка-2020.
 
Відповідне доручення надано керівництву КП «Туристично-інформаційний центр м. Тернополя», — так проінформували про завершення не зовсім удалої креативної історії на сайті Тернопільської міської ради.