Чхали на лінію відведення: ОБСЄ зафіксувала 22 російські «Гради» під Хрустальним

20.12.2019
За минулі дві доби збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки 14 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші підрозділи з гранатометів різних систем, озброєння БМП, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.
 
У зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» (Луганщина) російські окупаційні війська обстріляли позиції наших захисників поблизу Новолуганського, Кримського, Травневого. 
 
На Донеччині, де за ситуацію відповідає оперативно-тактичне угруповання «Схід», обстріли зафіксовано поряд із населеними пунктами Березове, Широкине, Водяне, Мар’їнка. 
 
У Мар’їнці під час обстрілів, які зі стрілецької зброї вели збройні формування Російської Федерації, 18 грудня було поранено цивільного мешканця. Військовослужбовцями зі складу Об’єднаних сил було оперативно організовано евакуацію пораненого з-під щільного ворожого вогню. Проте, на жаль, врятувати чоловіка не вдалося, він помер дорогою до лікарні.
 
Загибель мирного мешканця у Мар’їнці вкотре доводить, якими безпринципними й аморальними є дії російських окупаційних військ щодо цивільного населення Донбасу.
 
17 грудня внаслідок ворожого обстрілу зазнав поранень, несумісних із життям, старший солдат 28-ї омбр Василь Лісіцин. Наступного дня внаслідок ворожого вогню один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.
 
За даними Генерального штабу, бойові втрати української армії на Донбасі з початку 2019 року — 97 загиблих військових. Небойові — 77 осіб. Також від початку року в зоні Операції об’єднаних сил унаслідок боїв поранено 499 українських військовослужбовців. Ще 78 бійців зазнали інших ушкоджень.
 
Від початку бойових дій у 2014 році на сході втрати армії складають: безповоротні втрати — 2 тис. 608 осіб, інші загиблі (померлі) — 1 тис. 087 осіб, санітарні втрати (поранені) — 9 тис. 805 осіб, ушкоджені — 2 тис. 251 особа. Ці дані не враховують загиблих на Донбасі бійців підрозділів МВС та Нацгвардії, СБУ, а також добровольчих підрозділів, таких як ДУК «Правий сектор» та Українська добровольча армія. 
 
До слова, в районі проведення операції Об’єднаних сил відбулася перевірка боєготовності одного з дивізіонів озброєних системами РСЗВ БМ-21 «Град». Під час якої бойові розрахунки виконали комплекс вправ із розгортання, переходу в бойовий порядок та наведення на ціль.
 
За словами командування, артилеристи показали високий рівень професійної підготовки та бойового злагодження. Слід наголосити, що зазначені підрозділи перебувають у передбачених Мінськими угодами районах відведення.
 
В разі потреби реактивна артилерія готова висунутися на визначені рубежі та дати відсіч противнику. Натомість українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що збройні формування Російської Федерації продовжують грубо порушувати Мінські домовленості, розміщуючи військову техніку з порушенням ліній відведення.
 
У звіті Спеціальної моніторингової Місії ОБСЄ від 16 грудня оприлюднена інформація, що на непідконтрольній урядові України території зафіксовано озброєння, яке розташоване з порушенням ліній відведення. Зокрема, поблизу населеного пункту Хрустальний (колишній Красний Луч, 56 кілометрів на південний захід від Луганська) патруль ССМ ОБСЄ зафіксував 22 одиниці реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град».