Росіяни не пропускають патрулі ОБСЄ на окуповані території і гатять по позиціям захисників України

17.12.2019
За минулі три доби офіційно зафіксовано 25 випадків порушення режиму вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками.
 
Російська Федерація систематично не виконує взяті на себе зобов’язання щодо сталого припинення вогню відповідно до прийнятого підсумкового комюніке на переговорах лідерів «Нормандської четвірки» у Франції.
 
Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил iз заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, із гранатометів різних систем, стрілецької зброї та протитанковими керованими ракетами (ПТКР), зафіксовано і вогневу активність ворожих снайперів. За цей час трьох українських бійців поранено. 
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Лебединського, Авдіївки, Красногорівки, Пісків, Павлополя, Мар’їнки, Березового, Кам’янки.
 
На Луганщині, де за ситуацію відповідає оперативно-тактичне угруповання «Північ», противник здійснив обстріли поблизу Луганського, Кримського, Хутора Вільного, Світлодарська, Зайцевого, Новолуганського, Травневого, Миронівського.
 
У суботу, 14 грудня, від вогню російської артилерії загинув сержант Бригади швидкого реагування Національної гвардії України 21-річний Сергій Михальчук. «Він прийняв на себе основну кількість уламків, прикривши своїм тілом побратима», — йдеться в повідомленні на ФБ-сторінці БрШР.
 
«Незважаючи на юний вік, Сергій Михальчук гідно бився з російсько-терористичним окупантом і загинув у бою як справжній воїн. Він продемонстрував найвищий прояв бойового братерства, віддавши своє життя за побратима. Наша бригада завжди пам’ятатиме його героїчний вчинок, а терористи отримають жорстку відплату за пролиту кров нашого воїна. За проявлений героїзм Сергія Михальчука буде представлено до високої державної нагороди. Уся бригада висловлює свої найщиріші співчуття батькам, друзям та близьким нашого побратима», — зазначили в підрозділі. 

А ТИМ ЧАСОМ... 

За даними звіту СММ ОБСЄ від 13 грудня 2019 року, представники збройних формувань Російської Федерації двічі затримували патрулі Спільної моніторингової місії: на блокпосту приблизно за 2,5 км від ділянки розведення в районі н. п. Петрівське  дозволили патрулю місії проїхати лише після 20 хвилин очікування; на блокпосту західніше н.п. Верхньошироківське  — лише після приблизно години очікування.
 
Місія наголошує, що мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ представників СММ ОБСЄ по всій території України. Усі підписанти Комплексу заходів iз виконання Мінських домовленостей погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням.
 
Однак збройні формування в окремих районах Донецької та Луганської областей щоденно відмовляють СММ у доступі до непідконтрольних урядові України територій, зокрема й до ділянок розведення сил і засобів.