Від бароко до сучасності: у Києві відбувся ХVІ Міжнародний фестиваль гітарної музики

13.12.2019
У Києві відбувся ХVІ Міжнародний фестиваль гітарної музики «Київ-2019», який невипадково називають однією з найвишуканіших подій 156-го концертного сезону Національної філармонії України.
 
Адже впродовж трьох днів на сцені Колонного залу імені М. Лисенка звучала гітарна музика різних епох — від барокових класиків до сучасних композиторів — у виконанні найвідоміших гітаристів світу. 
 
Цьогорічний фестиваль відкрив уже знайомий киянам по фесту-2017 італієць П’єр-Луїджі Клементе. Він представив музику композиторів-сучасників першої половини ХІХ століття — іспанця Фернандо Сора, австрійця Йоганна Каспара Мерца, італійців Мауро Джуліані, Фердінандо Каруллі та француза Антуана де Лойє.
 
А всесвітньо відомий іспанський гітарист Франциско Берньєр виступив уже вчетверте в концертах фестивалю. Цього разу він у дуеті з Антоніо Дуро виконав твори іспанських композиторів ХХ століття. 
Кокі Фуджімото (Японія), який виступив на закритті фестивалю «Київ-2019», цьогоріч став переможцем Міжнародного конкурсу гітаристів у Хайнберзі (Німеччина).
 
Традиційно переможці цього музичного змагання приїздять на фестиваль у Київ. Тут він виконав Концерт для гітари бразильця Ейтора Вілла-Лобоса (1887—1959).
 
Також участь у фестивалі взяли Київський камерний оркестр, академічний симфонічний оркестр Національної філармонії України (диригент — Ігор Палкін) та один iз яскравих представників гітарної виконавської школи України, заслужений артист України, соліст Національної філармонії України Андрій Остапенко. 
 
Концерти Міжнародного фестивалю гітарної музики «Київ-2019» відбуваються за підтримки Посольства Італійської Республіки в Україні, Італійського інституту культури в Україні, Посольства Королівства Іспанія в Україні та за сприяння Міжнародного конкурсу гітаристів у Хайнберзі (Німеччина). 
Світлана БОЖКО, 
спеціально для «України молодої»