«Пам’яті Мусліма Магомаєва»: як пройшов другий міжнародний конкурс вокалістів у Трускавці

13.12.2019
«Пам’яті Мусліма Магомаєва»: як пройшов другий міжнародний конкурс вокалістів у Трускавці

Переможцем конкурсу вокалістів «Пам’яті Мусліма Магомаєва» став баритон Роман Лещов. (Фото надане агенцією «Дель Арте».)

У курортному Трускавці  вдруге відбувся міжнародний пісенний конкурс вокалістів «Пам’яті Мусліма Магомаєва».
 
 
Спадщина таланту видатного співака XX століття, уродженця Азербайджану, не залишає байдужими поціновувачів його творчості на батьківщині та за її межами.
 
 
В Україні також шанують і люблять твори у виконанні великого Маестро, який за життя в ті складні часи зовнішньої ізоляції гастролював та співав унікальним баритоном й українські пісні.  
 
 
«Під час заснування конкурсу хотілося, щоб він відразу став міжнародним. Ми могли б вибрати ім’я будь-якого великого українського співака, але зупинилися саме на імені Мусліма Магомаєва, тому що він відомий всьому світу. І це дуже допомагає залучати до участі закордонних виконавців» — розповідає голова журі конкурсу, очільник Азербайджанського культурного центру ім. М. Магомаєва, народний артист України Гурбан Аббасов. 
 
Мета конкурсу — виявити і відкрити музичній громаді України і світу молодих вокалістів, які однаково вправно виконують як академічний оперний, так і естрадний репертуар Маестро, в творчій спадщині якого було понад 600 найрізноманітніших творів.
 
«Умови в цьому конкурсі відрізняються від інших: участь у вокальному змаганні безкоштовна, без вступних внесків. Конкурсантам потрібно оплатити лише проїзд до Трускавця, решту витрат організатори беруть на себе», — розповів Олександр Дяченко, член журі конкурсу, народний артист України, соліст Національної опери України. 
 
Цього року бажаючих узяти участь у конкурсі було понад 200. «Як не дивно, більшість заявок-анкет від іноземців ми отримали українською» — зауважила Людмила Божко, член журі конкурсу, народна артистка України, солістка Львівської опери. Всі учасники пройшли попередній сліпий відбір за аудіопрослуховуваннями. 
 
На фінальний відбір у Трускавець запросили 18 виконавців, що набрали найбільшу кількість балів. Окрім українських вокалістів, на конкурс приїхали учасники із Казахстану, Литви та Молдови.
 
Конкурсні прослуховування учасників тривали два дні. Вокалісти мали виконати оперну арію та українську народну пісню «Дивлюсь я на небо», яку свого часу блискуче виконував Магомаєв.
 
Членам журі дуже непросто було визначитись із переможцями, бо на конкурс з’їхалися потужні виконавці — з сильними, чистими голосами та блискучою професійною манерою виконання, з власним баченням і розумінням творів, які вони виконували. 
 
Максимально молоді артисти розкрилися на фінальному гала-концерті, який відбувся в Трускавецькому будинку культури та був безкоштовним для глядачів і став прекрасним культурним подарунком для трускавчан і відпочивальників. Усі твори на гала-концерті виконувалися у супроводі симфонічного оркестру Sinfonietta Дрогобицього музичного коледжу ім. В. Барвінського під батутою Романа Багрія. Глядачі гаряче сприйняли захід, овації від публіки тривали довго. 
 
Переможцем другого міжнародного пісенного конкурсу вокалістів «Пам’яті Мусліма Магомаєва» став Роман Лещов, баритон, соліст Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва.
 
Журі підкорило його блискуче виконання під час прослуховувань арії Дон Жуана з однойменної опери Моцарта та естрадний хіт Мусліма Магомаєва «Серце на снігу».
 
Окрім першого місця, Роман став володарем грошового призу у розмірі 1тис. доларів США. Друге місце та грошовий приз у розмірі 750 доларів США поділили між собою соліст Західно-Казахстанської обласної філармонії Айбар Хайрханов та соліст Національного Театру оперети Дмитро Воронов.
 
Третє місце та грошовий приз у розмірі 500 доларів США дісталися студенту Одеської Національної музичної академії Андрію Майбороді та викладачу вокалу Київської муніципальної академії музики ім. Р. Глієра Ірині Українець. Дипломантами конкурсу стали студентка Київської Національної музичної академії Діана Зябченко та Вікторія Чайка з Волинського державного коледжу культури і мистецтв.  
 
Організатори наголошують, що проведенням конкурсу дають меседж світу про Україну — мультикультурну, у якій цінують власні мистецькі надбання та поважають усі культури народів, що проживають на її території.
 
І курортне місто Трускавець одночасно стає магнітом, який притягує туристів, як всесвітньо відомі Канн, Сопот, Юрмала... І саме мистецькі конкурси і фестивалі формують важливий для подальшого розвитку європейський імідж України.