Дисциплінарний прокол: «Шахтар» не зміг пробитися до «плей-оф» Ліги чемпіонів

13.12.2019
Дисциплінарний прокол: «Шахтар» не зміг пробитися до «плей-оф» Ліги чемпіонів

Однієї перемоги в групі — у гостях над «Аталантою» — «Шахтарю» виявилося замало, аби пройти до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів-2019/2020. (Фото з сайта shakhtar.com.)

До останнього туру групового етапу ЛЧ «Шахтар» тримав під контролем ситуацію у своєму квартеті.
 
 
На поєдинок шостого туру — домашню гру проти «Аталанти» — «гірники» виходили в статусі другої команди групи «С» й, з урахуванням ситуації у паралельному матчі між загребським «Динамо» та «Манчестер Сіті», навіть нічия дозволяла колективу Луїша Каштру пробитися до 1/8 фіналу Суперліги-2019/2020.
 
 
Власне, потрібний рахунок у дуелі з «Аталантою» «Шахтар» тримав до 66-ї хвилини, коли після використання системи ВАР головний рефері зарахував взяття воріт Андрія П’ятова.
Далі ж у футболістів донецького клубу здали нерви: молодий бразилець Додо отримав пряме вилучення, а в оборонних редутах команди виник серйозний розлад, який призвів до ще двох голів у їхні ворота.
 
«Складний матч, але рахунок точно не по грі. Голи якісь незрозумілі. Ніщо не говорило про те, що так буде, але це футбол — тут потрібна максимальна концентрація», — відзначив 35-річний воротар «Шахтаря» П’ятов.
 
Ну, а те, що, роблячи останній крок для виходу з групи, «гірники» втратили контроль над ситуацією, — факт очевидний. І хоча очільник донеччан каже, що певною мірою на хід протистояння з бронзовим призером чемпіонату Італії вплинули суддівські рішення, прийняті на основі матеріалів системи ВАР, усю провину за поразку італійському клубу та непотрапляння «плей-оф» ЛЧ Луїш Каштру поклав на себе.
 
«У жодному разі не потрібно шукати іншого винуватця. Я приймаю не тільки перемоги, а й поразки. До перерви гра була достатньо збалансованою. Ми контролювали хід поєдинку, але після пропущеного голу все досить швидко змінилося. У футболі потрібна удача. В одних поєдинках вона у нас була, але сьогодні — ні», — наголосив Каштру.
 
Зрештою, груповий етап «гірники» завершили лише з однією перемогою. А це, слід визнати, не той здобуток, який потрібен для участі у «стикових поєдинках» Суперліги.
 
Цікаво, що той успіх «помаранчево-чорні» відсвяткували в гостьовому поєдинку проти «Аталанти». Утім у повторному матчі команда з Бергамо взяла переконливий реванш у чемпіона України. При цьому відзначимо, що другий м’яч у ворота П’ятова залетів після стандарту, виконавцем якого був гравець української збірної Руслан Малиновський. «У команді всі щасливі, всі радіють. Для нас це історичний момент, адже клуб уперше грав у Лізі чемпіонів», — відзначив український легіонер «Аталанти».
 
Водночас донецький колектив зовсім без єврокубкової весни не залишиться. Завдяки тому, що «Манчестер Сіті» не дозволив загребському «Динамо» набрати жодного очка в останньому турі, саме підопічним Луїша Каштру, як третій команді квартету, дісталася перепустка до «плей-оф» Ліги Європи. 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 6-й тур. Група А. «Брюгге» (Бельгія) — «Реал» (Іспанія) — 1:3, «ПСЖ» (Франція) — «Галатасарай» (Туреччина) — 5:0.
Підсумкове становище: «ПСЖ» — 16, «Реал» — 11, «Брюгге» — 3, «Галатасарай» — 2. 
Група В. «Олімпіакос» (Греція) — «Црвена Звєзда» (Сербія) — 1:0, «Баварія» (Німеччина) — «Тоттенхем» (Англія) — 3:1.
Підсумкове становище: «Баварія» — 18, «Тоттенхем» — 10, «Олімпіакос» — 4, «Црвена звєзда» — 3. 
Група С. «Динамо» (Зг, Хорватія) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 1:4, «Шахтар» (Україна) — «Аталанта» (Італія) — 0:3 (Кастань, 66; Пашалич, 80; Госенс, 90+4; вилучення: Додо, 77 («Ш»)).
Підсумкове становище: «МС» — 14, «Аталанта» — 7, «Шахтар» — 6, «Динамо» (Зг) — 5. 
Група D. «Байєр» (Німеччина) — «Ювентус» (Італія) — 0:2, «Атлетико» (Іспанія) — «Локомотив» (Росія) — 2:0.
Підсумкове становище: «Ювентус» — 16, «Атлетико» — 10, «Байєр» — 6, «Локомотив» — 3.
Група Е. «Наполі» (Італія) — «Генк» (Бельгія) — 4:0, «Зальцбург» (Австрія) — «Ліверпуль» (Англія) — 0:2.
Підсумкове становище: «Ліверпуль» — 13, «Наполі» — 12, «Зальцбург» — 7, «Генк» — 1.
Група F. «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Славія» (Чехія) — 2:1, «Інтер» (Італія) — «Барселона» (Іспанія) — 1:2.
Підсумкове становище: «Барселона» — 14, «Боруссія» (Д) — 10, «Інтер» — 7, «Славія» — 2. 
Група G. «Бенфіка» (Португалія) — «Зеніт» (Росія) — 3:0, «Ліон» (Франція) — «Лейпциг» (Німеччина) — 2:2.
Підсумкове становище: «Лейпциг» — 11, «Ліон» — 8, «Бенфіка», «Зеніт» — 7.
Група Н. «Аякс» (Голландія) — «Валенсія» (Іспанія) — 0:1, «Челсі» (Англія) — «Лілль» (Франція) — 2:1.
Підсумкове становище: «Валенсія», «Челсі» — 11, «Аякс» — 10, «Лілль» — 1.