В НОК України нагадали про нульову терпимість до допінгу в світовому спорті

13.12.2019
В НОК України нагадали про нульову терпимість до допінгу в світовому спорті

Іменита вітчизняна веслувальниця-«академістка» Анастасія Коженкова (друга в човні) претендує на місце в Комісії атлетів МОК. (Фото з сайта noc.dp.ua.)

Після того як Всесвітня антидопінгова агенція на чотири роки відсторонила Росію від великих міжнародних змагань, у спортивному світі вкотре прозвучало нагадування про нульову терпимість до допінгу.
 
Про важливість дотримання кодексу ВАДА днями говорили й в Україні. На засіданні Комісії атлетів Національного олімпійського комітету його президент Сергій Бубка наголосив, що спортсмени на власному прикладі мають популяризувати здоровий спосіб життя, демонструючи, що здоров’я — це головна цінність людини.
 
При цьому, аби наші олімпійці перебували в оптимальних фізичних кондиціях, НОК України постійно шукає нові сучасні можливості щодо їх підтримки.
 
За словами Сергія Бубки, 130 атлетів елітної групи, котрі є кандидатами для участі в Токіо, проходять висококваліфіковане поглиблене медичне обстеження в одному з найкращих за технічним оснащенням кардіоцентрі нашої країни на чолі зі знаним кардіохірургом Іллею Ємцем.
 
Водночас у національному олімпійському господарстві непокояться щодо майбутнього сфери спортивної медицини в Україні в умовах реформування медичної галузі, починаючи з 2020 року.
 
У Медичній комісії НОК України наголошують на неможливості проведення (під час диспансерних оглядів) сімейними лікарями тих обстежень, які мають здійснювати лікарі спортивної медицини, у зв’язку як з великою завантаженістю, так і з відсутністю необхідних знань функціонування організму спортсмена.
 
Утім ключовим питанням у вітчизняному спорті залишатиметься боротьба за «допінг-чистоту» олімпійців, яку Сергій Бубка називає одним з найголовніших викликів сьогодення.
 
У цьому контексті важливою є заява членів Комітету атлетів Міжнародного олімпійського комітету, котрі привітали одностайне рішення виконкому ВАДА щодо дискваліфікації російських спортсменів, членів уряду, представників олімпійського руху від міжнародних змагань і засудили дії російської влади з приховування слідів гучної допінгової справи.
 
Цікаво, що після заборони російським спортсменам під своїм прапором виступати на олімпіадах та чемпіонатах світу голова Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко запропонувала проводити в Росії власні Олімпійські ігри.
 
Чиновниця наголошує, що подібний вердикт свідчить про кризу інституцій світового спорту й вважає, що Російська Федерація може проводити свою Олімпіаду. 
 
Що ж до життя світової спортивної спільноти, то іменита вітчизняна веслувальниця — олімпійська чемпіонка з академічного веслування Анастасія Коженкова стала кандидатом до Комісії атлетів МОК, де, у разі свого обрання, матиме можливість захищати права українських олімпійців. Хоча головний «меседж» власної передвиборної програми, як відзначає Коженкова, лежатиме в площині розвитку та підтримки дитячого спорту».