Випечена ялинка і солодкий будиночок: святкові рецепти полтавки Катерини Скрябіної

11.12.2019
Випечена ялинка і солодкий будиночок: святкові рецепти полтавки Катерини Скрябіної

Катерина Скрябіна з чоловіком Олександром.

У грудні свята — мало не щодня, навіть така приказка є: «У грудні що не день — свято!».

 

Тому й готувати хочеться більше, і робиться це натхненніше, бо свята різдвяного циклу сповнені див і приємних сюрпризів.

 

Багато що в цьому залежить і від тих, хто готує, бо смачна і ошатна, з любов’ю приготовлена страва — запорука гарного свята. 

 

У знайомої нам господині з Полтави Катерини Скрябіної нині часу на приготування менше: маленький Ваня вимагає матусиної уваги.

Але мама Катя, за фахом лікар-стоматолог, все одно знаходить час для улюбленого заняття — кулінарії. Каже, що цим створюється родинний затишок і навіть власний настрій: пригощати улюбленими стравами рідних та друзів — це просто приємно. 

А на свята — й поготів. Запишемо деякі поради талановитої полтавки, бо гарних рецептів багато не буває. 

Крабові палички з яблуком — салат з «родзинкою»

«Хочете приготувати свій улюблений салат, але не знаєте чи сподобається він гостям? Додайте невеличку «родзинку» — і вашу страву неодмінно оцінять», — переконує Катя Скрябіна. 
 
Інгредієнти:
 
200 г крабових паличок,
250 г консервованої кукурудзи,
3 варенi яйця,
2 середніх яблука,
2-3 ст.л. майонезу або сметани,
сіль за смаком.
 
Крабові палички та яйця порізати невеликими кубиками. Для салату краще обирати кисло-солодкі яблука. Очистити їх, видалити серцевину та порізати кубиками. У ємкості з’єднати інгредієнти, додати кукурудзу. Посолити та заправити майонезом або сметаною. І смачний салат готовий!

Салат «Морський»

Вирішили приготувати незвичайний салат? Тоді спробуйте салат iз морською капустою за рецептом полтавки. Смак обов’язково вас здивує.
 
Інгредієнти:
 
200 г морської капусти,
200 г крабових паличок,
3 яйця,
150 г консервованої кукурудзи,
2-3 ст. л. сметани або майонезу,
сіль за смаком.
Крабові палички та варені яйця порізати кубиками. Морську капусту порізати приблизно довжиною 2-3 см. Додати кукурудзу. Посолити за смаком. Заправити сметаною або майонезом. Вживати через 15-20 хвилин. Так салат смакує краще, — уточнює господиня і бажає смачного!

Апетитні «Грибочки»

«Просто та оригінально. Також можна зробити будь-яку начинку», — каже Катерина Скрябіна і диктує рецепт.
 
Інгредієнти:
 
5 варених яєць,
70 г м’яса криля,
1 ст. л. тертого твердого сиру,
1 ст. л. жирної сметани,
1 ст. л. чорного чаю,
зелень, 
сіль, чорний перець за смаком.
 
Очищені яйця розрізати на дві частини: 2/3 — майбутня ніжка (вужча частина яйця), 1/3 — «шляпка» (ширша частина). Вийняти жовток в окрему ємнiсть.
 
У 200 мл води заварити чай. Процідити. В чай покласти «шляпки» та поставити на середній вогонь. Варити 10-15 хвилин. Далі вийняти та залишити охолонути.
 
Жовтки змішати з м’ясом криля та твердим сиром, додати подрібнений кріп та сметану. Посолити та поперчити за смаком. Отриманою масою нафарширувати «ніжки». На таріль викласти зелень. Поставити «ніжки» гриба та зверху встановити «шляпку».

Смачна і барвиста ялинка

«Новорічна ялинка з листкового тіста — оригінальна випічка з новорічним настроєм», — налаштовує Катя на натхнення випікати цю святкову красу. 
На одну ялинку потрібно 2 листи листкового бездріжджового тіста.
Начинка може бути двох варіантів — несолодка і солодка. 
Варіант 1:
100 г бринзи,
50 г шпинату,
сіль, чорний перець за смаком.
Варіант 2:
3-4 ст. л. нутелли. 
Для змащування:
1 жовток,
1 ст. л. молока.
 
Листкове тісто розморозити. Розкатати не дуже тонко. Із кожного листа вирізати дві однакові ялинки зі стовбуром. Бринзу натерти на тертці. Шпинат помити та подрібнити. В ємності змішати сир та зелень.
 
Посолити та поперчити за смаком. Можна додати один білок та перемішати. На одну ялинку з тіста викласти начинку (солону або солодку), накрити другою ялинкою із тіста. Умовно відділити стовбур і від нього зробити горизонтальні надрізи приблизно через кожні 2 см.
 
Кожну смужку звернути спіралькою. Ялинку прикрасити зіркою з тіста. Всі ці маніпуляції краще робити на пергаменті. Жовток з’єднати з молоком. Змастити ялинку.
 
Випікати при температурі 180 градусів 20-25 хвилин. Ця смачна і гарна кулінарна фантазія має всі шанси бути королевою новорічного столу!

Солодкий будиночок

Катя каже, що майструє його не лише у свята. Але будиночок має особливий «новорічний» вигляд. То чому б не прикрасити ним святковий стіл? 
 
Інгредієнти:
 
250 г кисломолочного сиру,
50 г кураги,
2 ст. л. сметани,
4 ст. л. цукру (або за смаком),
1 ч. л. ванільного цукру,
12 шт. печива,
40 мл вершків або молока,
80-100 г шоколаду,
кокосова стружка.
 
Сир викласти в ємнiсть. Додати ванільний та звичайний цукор, сметану. Перемішати виделкою до однорідної маси або збити блендером.
 
Курагу залити на 20-30 хвилин холодною водою. Злити воду та викласти сухофрукти на паперовий рушник. Порізати курагу невеликими шматочками. Додати до сирної маси.
 
Бамбуковий килимок застелити харчовою плівкою. Печиво обмокнути з обох сторін у вершках або молоці та викласти на плівку (4 печива по горизонталі та 3 по вертикалі).
 
Печиво бажано не сильно розмочувати. Сирну масу рівномірно розподілити по печиву. Трошки підняти краї бамбукового килимка та сформувати «хатку» з печива та сирної маси. Десерт прикрасити розтопленим шоколадом та кокосовою стружкою. Поставити в холодильник на декілька годин. Перед подачею розрізати на порційні шматочки.

Тарталетки з сиром та ананасом

Мої племінниці називають їх сирними квітами. Дітям видніше. Головне, що уплітають вони їх так, що аж за вухами лящить. Рецепт також Катеринин, тарталетки готуються просто і вдаються з першого разу. 
 
Інгредієнти:
 
упаковка листкового тіста,
200 г кисломолочного сиру,
3 ст. л. цукру,
5 г ванільного цукру,
1 яйце,
консервовані ананаси,
цукор для посипки.
 
Тісто попередньо розморозити. Робочу поверхню притрусити борошном. Розстелити тісто, трохи розкачати. Вирізати заготовки тарталеток.
 
На деко, застелене пергаментом, викласти заготовки на відстані 2 см одна від одної. Сир перемішати з цукром та ванільним цукром.
 
На заготовках зробити поглиблення меншого діаметру (легко, щоб лише бачити відбиток). Викласти сир та ананаси, не виходячи за межі меншого кола.
 
Яйце збити, додавши  столову ложку води або молока. Змастити краї тарталеток та притрусити цукром. Випікати при температурі 180°С 15 хвилин до зарум’янювання.

Різдвяний мармелад

«Домашній смаколик зі святковим настроєм. За бажанням можна приготувати мармелад з іншого соку або компоту із заморожених ягід», — додає кулінарна майстриня з Полтави. І я можу додати від себе: готувала за Катиним рецептом iз різними соками: чудово з кожним! 
 
Інгредієнти:
 
600 мл гранатового соку,
3 ч. л. агар-агару,
80-100 г цукру,
паличка кориці,
4 шт. перцю духмяного горошком,
2 шт. гвоздики.
Гранат помити, почистити, вийняти зернятка та вичавити сік. Для даної кількості соку необхідно приблизно 4 граната. Можливо, знадобиться й більше. Половину соку вилити в ємнiсть i додати агар-агар. Добре розмішати. Сік, що лишився, вилити в сотейник. Поставити на середній вогонь, додати цукор та спеції. Довести до кипіння, постійно помішуючи.
Влити в сотейник сік з агар-агаром i варити 3-5 хвилин, помішуючи. На цьому етапі скуштувати на смак. Додати ще цукру за бажанням, якщо сік здається кислим. Готову масу процідити через сито в зручну ємнiсть. Розлити в невисокі силіконові форми. Поставити в холодильник приблизно на одну годину. Готовий мармелад можна обваляти в цукрі або кокосовій стружці.
А ще Катерина Скрябіна радить до свят створити власний рецепт — з улюблених інгредієнтів, для рідних людей. Додайте різних спецій і трошки любові. Все буде смачно!