Від 10-річних до 65-річних: свято гопаку у Харкові зібрало майже 600 артистів

04.12.2019
Від 10-річних до 65-річних: свято гопаку у Харкові зібрало майже 600 артистів

«Гопакфест»: дали лиха закаблукам. (Фото з сайта times.kharkiv.ua.)

Майже 600 артистів із семи регіонів країни з’їха­лися до Харкова на третій «Гопакфест», аби продемон­струвати своє власне бачення відомого національного танку.
 
 
Наймолодшому учаснику фестивалю було 10 років, найстаршому — 65.
 
 
Суто хореографічну частину заходу доповнили майстри національних бойових мистецтв, оскільки саме з цього жанру і «вийшов» всесвітньо відомий «Гопак».
 
 
Для більшої зручності організатори також ввели кілька номінацій, аби підкреслити експресію чоловічого танку, красу жіночих «Веснянок» та оригінальність стилізованих під сучасність номерів, але при цьому всі учасники повинні були обрати національну музику і українські костюми. 
 
Слобожанщина стала третім регіоном, куди завітав із гастролями «Гопакфест». Уперше цей захід був проведений у лютому 2017 року в столиці до дня народження одного з творців українського народно-сценічного танцю Павла Вірського.
 
Ще через рік фестиваль зібрав у Києві учасників з усієї України, де й пролунала ініціатива створити програму подорожей по інших регіонах. У підсумку майстри народного танцю Полісся зібралися у Чернігові, а днями фестиваль продемонстрував особливості українського мистецтва прикордонної Слобожанщини.
 
«Упродовж дня члени журі фестивалю у складі відомих хореографів із Києва і Харкова, а також вчених профільних ВНЗ країни побачили понад 70 танцювальних номерів і переконалися в тому, що Слобожанщина — український регіон, — повідомила одна з організаторів заходу Ганна Андрющенко. — Тут, як і в інших регіонах країни, люблять, цінують і бережуть українську культуру, збагачуючи її канони сучасними новаціями». 
 
Усі заходи фестивалю, як завжди, транслювали в режимі онлайн із проведенням голосування на приз глядацьких симпатій. Кількість тих, хто проголосував, перевищила 9 тисяч осіб. Це значно більше, ніж у попередні роки. Тобто інтерес до «Гопакфесту» продовжує зростати, і тепер його дивляться шанувальники українського мистецтва в багатьох країнах світу.