У Світогірську розгорівся скандал через будівництво Бубкою спортбази олімпійського резерву

04.12.2019
Останнім часом цілком миролюбиву святогірську громаду (а військові дії сюди, на щастя, так і не докотилися) раптово охопив грандіозний шквал пристра­стей.
 
Ідеться про заплановане Сергiєм Бубкою зведення на лівому березі Сіверського Дінця спортбази олімпійського резерву.
 
Зокрема, на сполох б’ють освітяни, екологи, діячі церкви та частина місцевого депутатського корпусу, вважаючи це чи не найбільшою загрозою для декількох червонокнижних видів споконвічної паркової рослинності.
 
Ось, наприклад, думка почесного громадянина мiста Святогірськ, Героя України, народного депутата V і VI скликань Бориса Білаша: «Куди не кинь оком — тьма-тьменна занедбаних пансіонатів, санаторіїв та піонерських таборів. Так ні ж — засвербіло комусь у сідниці посягнути на обмилований і обожнюваний усіма містянами з дитинства зеленокудрий дубовий гай. Навіть я й сам до недавніх пір (доки не почали, на жаль, із роками відмовляти ноги) любив здійснювати його тінистими алеями оздоровлюючі ранкові пробіжки, набираючись таким чином додаткових душевних сил і життєдайної енергії для нових літературних звершень. Ну й, крім того, мене дуже турбує моральний бік питання. Адже зовсім поруч обитель святості — Лавра. Натомість як тут навряд чи, мабуть, обійдеться без горесзвісних «відкатів», хабарів, шахрайств та різних земельно-фінансових зловживань...»
 
А ось цитата з багато в чому схожого відео­звернення доктора економічних наук, колишнього ректора ДІТБ Валентина Данильчука: «Я вважаю, що цей мальовничий куточок Донбасу треба всіляко оберігати від надмірного впливу індустрії. Тому запланована тут безжалісна руйнація віковічної діброви сприймається як моєю душею, так і розумом, наче брутальний удар тупим заіржавленим кухонним ножем у безневинно щире незрадливе серце».
 
І все ж таки, як на мене, особливих шансів в опозиції нема, тому що навіть обласна влада Донеччини — теж на боці Олімпійського комітету.
 
Не кажучи вже про досить серйозні підготовчі витрати на багатокілометрову прокладку асфальтованих під’їзних шляхів, а також складання генерального плану й кошторису майбутньої забудови. Тобто, наскільки я зрозумів після всебічного ознайомлення з доводами обох сторін, занадто вже пізно протестувальники активiзувалися...