Жнива скорботи: в Україні стартував показ британсько-польсько-українського фільму про Голодомор

03.12.2019
Минулого тижня відбувся допрем’єрний показ драматичної стрічки «Ціна правди» (у світовому прокаті — Mr. Jones) у столичному кінотеатрі «Київська Русь».
 
Це заснована на реальних подіях історія британського журналіста Гарета Джонса, який першим розповів світу правду про Голодомор в Україні, але світ йому не повірив. 
 
Польська режисерка Агнєшка Голланд (голова Європейської кіноакадемії, яку висували на кінопремії «Оскар» і BAFTA) та частина знімальної групи (включаючи виконавця головної ролі актора Джеймса Нортона, польського продюсера Станіслава Дзідзіча та українського — Єгора Олесова) після показу відповіла на запитання журналістів під час пресконференції. 
 
Під час заходу представник Мінкультури вручив режисерці Голланд орден княгині Ольги III ступеня, яким її нагородив президент Володимир Зеленський за вагомий внесок у вшанування пам’яті жертв Голодомору. Стрічка — копродукція України (Kinorob за підтримки Держкіно), Польщі (Film Produkcja за підтримки Polish Film Institute) та Великобританії (Jones Boy Film). Зйомки проходили в Польщі, Шотландії, в Україні, а саме в Києві, Чернігівській, Житомирській областях, Харкові. 
 
Бюджет фільму склав 8,3 млн євро, частка України — 19%. Більшість акторів — британські, але у стрічці також присутні декілька українських та польських акторів.
 
Знімали фільм англійською мовою, для українського прокату його дублювали. Саме через це його не можуть висунути на номінацію «Оскара» як кращий фільм іноземною мовою. Стрічка вже вийшла у широкий український прокат. Також «Ціну правди» покажуть у 30 країнах світу.