Самозаколисування Європи: Макрон та Столтенберг заявили про необхідність діалогу з Путіним

03.12.2019
Самозаколисування Європи: Макрон та Столтенберг заявили про необхідність діалогу з Путіним

Ось побачите, ми про все домовимося з Росією. (Фото з сайта dw.com.)

Президент Франції Еммануель Макрон 28 листопада провів у Парижі зустріч iз генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.
 
 
Вона була присвячена зустрічі керівників Альянсу, що відбудеться в Лондоні 3-4 грудня з нагоди святкування 70-річчя створення союзу.
 
 
Згодом на пресконференції у Парижі французький президент заявив, що для миру і безпеки в Європі та, зокрема, «щоб не допустити погіршення ситуації в Україні», потрібен «чіткий, жорсткий і вимогливий діалог iз Росією», який не є свідченням «наївності чи слабкості».
 
«Саме тому ми разом iз канцлером Ангелою Меркель 9 грудня проведемо Нормандський саміт, щоб далі працювати над втіленням Мінських угод», — сказав він про заплановану на 9 грудня чотиристоронню зустріч у Парижі, на якій очікують також президента України Володимира Зеленського і російського президента Путіна.
 
Підтвердивши участь Франції у посиленні позицій НАТО для стримування Росії у регіонах Балтійського та Чорного морів, французький президент додав: «Ми завжди будемо суворі, коли йдеться про наш суверенітет чи суверенітет наших партнерів, але відсутність діалогу з Росією не зробила європейський континент безпечнішим».
 
Еммануель Макрон сказав, що Північноатлантичний альянс для ефективної роботи повинен визначитися з тим, звідки походять загрози.
 
«Хто наш спільний ворог? Нам треба це з’ясувати, це дуже стратегічне питання. Деколи я чую, що наші вороги — це Росія або Китай. Чи треба нам називати ту чи іншу країну нашим ворогом? Я так не вважаю. Очевидно, що спільним ворогом для Альянсу є тероризм, який завдав ударів у всіх країнах», — зазначив очільник Франції.
 
Схоже, що Столтенберг узяв до уваги позицію Макрона, бо в неділю, 1 грудня, в інтерв’ю німецькій телекомпанії ARD висловився за поліпшення відносин iз Росією: «Ми повинні вести діалог iз Росією, щоб змінити на краще наші відносини». За словами пана Столтенберга, РФ є і залишиться в майбутньому найбільшим сусідом НАТО.
 
«Ми виступаємо за переговори з Росією про контроль над озброєннями», — додав він. Підхід НАТО у відносинах iз Москвою полягає в «залякуванні і діалозі», і Німеччина завжди була «сильним прихильником цього підходу», заявив генсек НАТО.
 
Нагадаємо, що від березня 2014 року до 31 жовтня 2019 року Управління верховного комісара ООН із прав людини нарахувало від 41 тисячі до 44 тисяч жертв, «пов’язаних із конфліктом в Україні» (жертвами ООН називає і загиблих, і поранених). Крім того, за даними ООН, на Донбасі загинуло 4 тис. 100 оборонців України. Чи має бодай одна країна, член НАТО, таку кількість жертв і постраждалих від тероризму? І чи варто пояснювати, хто в Європі терорист номер один?