У фіналі Євро-2020 збірна України точно зіграє з командами Нідерландів та Австрії

03.12.2019
У фіналі Євро-2020 збірна України точно зіграє з командами Нідерландів та Австрії

Наставники збірних-учасниць групи С — Рональд Куман, Андрій Шевченко та Франко Фода — наразі не знають четвертого повпреда у своєму квартеті на Євро-2020. (Фото з сайта dynamo.kiev.ua.)

Чемпіонат Європи 2020 року в УЄФА вирішили провести по-особливому, кардинальним чином змінивши принцип визначення господарів турніру.
 
 
Так, майбутнє Євро стане першим, матчі котрого пройдуть одразу в 11 країнах континенту.
 
 
При цьому в Європейському футбольному союзі оновили й регламент кваліфікації на ЧЄ-2020, надавши можливість національним збірним відібратися на турнір через Лігу націй.
 
 
Її ж вирішальні (стикові) поєдинки відбудуться наприкінці березня наступного року й саме тоді остаточно стане зрозумілим склад кожної з шести груп Євро-2020.
 
Під час же церемонії жеребкування фінальної частини ЧЄ, котра відбулася в останній день листопада у Бухаресті, повністю сформувати вдалося лише два з шести квартетів. група «А» — Туреччина, Італія, Уельс та Швейцарія; група «В» — Данія, Фінляндія, Бельгія та Росія.
 
Щоправда, й в останній «пульці» не все однозначно, адже 9 грудня, у разі, якщо виконком Всесвітньої антидопінгової асоціації вирішить суворо покарати Росію за махінації з базою даних московської антидопінгвої лабораторії, збірна цієї країни може позбутися не тільки права на участь у турнірі, а й можливості бути її співгосподаркою.
 
У чотирьох інших квартетах гарантовано визначеними є три з чотирьох позицій. Решту місць мають закрити переможці чотирьох міні-турнірів Ліги націй.
 
А залежно від того, хто вийде переможцем у найбільшому за рейтингом «крилі» ЛН («шлях А»), де змагатимуться Ісландія, Болгарія, Угорщина та Румунія, з’ясується й останній опонент збірної України на Євро-2020 в групі «С».
 
Згідно з основним жеребом, суперничати у своїй «пульці» на ЧЄ (в Амстердамі та Бухаресті) команда Андрія Шевченка має зі збірними Нідерландів, Австрії, а також із переможцем «плей-оф» ЛН на «шляху D» (Косово, Білорусь, Грузія або Північна Македонія).
 
Проте якщо першим «шлях А» подолає збірна Румунії, то як один зі співгосподарів турніру вона потрапить до «домашнього» квартету — в компанію до збірних українських, нідерландських та австрійських футболістів. За таких умов переможець «шляху D» вирушить до групи F і розбавить таким чином конгломерат титулованих грандів — Німеччину, Францію та Португалію. В іншому випадку тут гратиме хтось із тріо: Ісландія, Болгарія, Угорщина.
 
У будь-якому разі, це буде лише другий випадок в історії європейських футбольних форумів, коли в одній групі на турнірі гратимуть чинні переможці світової (французи) та європейської (португальці) першостей.
 
Водночас головний тренер збірної України Андрій Шевченко вважає, що для його команди жеребкування пройшло успішно: «У нас у групі є хороші команди, але з ними можна грати.
 
Будемо готуватися, адже маємо хороший шанс на вихід із групи. Усе залежатиме від кондицій, у яких футболісти підійдуть до змагань».
 
Додамо, що до групи «D» потрапили збірні Англії, Хорватії, Чехії та віртуальний переможець «шляху С» у Лізі націй (Шотландія, Норвегія, Сербія, Ізраїль).
 
А у квартеті «Е» на Євро-2020 змагатимуться Іспанія, Польща, Швеція та хтось iз четвірки учасників «плей-оф» «шляху В» ЛН — Боснія та Герцеговина, Північна Ірландія, Словаччина чи Ірландія.