Туска майже одноголосно обрали головою Європейської народної партії

22.11.2019
Туска майже одноголосно обрали головою Європейської народної партії

Дональд Туск у Загребі.

На конгресі Європейської народної партії (ЄНП), який відбувся у столиці Хорватії — Загребі, президентом (головою) партії обрано Дональда Туска.
 
 
Його кандидатура була безальтернативною, і її підтримав 491 делегат (93% делегатів з’їзду), 37 голосували проти. Головування Туска почнеться 1 грудня.
 
 
На цій посаді він змінив француза Жозефа Доля, який очолював фракцію ЄНП в Європарламенті з січня 2007 року.
 
 
У своїй прощальній промові у Загребі Жозеф Доль закликав делегатів активніше боротися проти «популістів, маніпуляторів і диктаторів».
 
Дональд Туск був прем’єр-міністром Польщі у 2007—2014 роках. Із 2014 року він очолює Європейську Раду, його каденція завершується на початку грудня 2019 року.
 
Обрання Туска — хороша новина для України. Він неодноразово відвідував нашу країну та висловлював свою підтримку на міжнародній арені, засуджуючи російську агресію.
 
«Дякую за довіру, за голоси. Завдяки вашій підтримці я знову стану головою. А бути діючим головою ЄНП набагато краще, ніж колишнім головою Європейської Ради», — пожартував Туск. 
 
ЄНП була і залишається найбільшою за чисельністю та впливами фракцією Європарламенту, хоча внаслідок травневих цього року виборів до Європарламенту і втратила частину місць на користь популістів, про небезпеку яких попереджав уже колишній голова партії Доль. 
 
Тож Туску доведеться не лише жартувати, а й докласти немало зусиль для консолідації партії та повернення дещо втрачених позицій.
 
«Нашій партії потрібні зміни. Ми повинні вирости, навчитися пристосовуватись до нових умов. Це не означає — поставити під сумнів загальні цінності. У Туска — власний стиль, свої підходи. За його плечима — великий досвід. Він очолював Єврораду, був ключовою фігурою під час переговорів з «Брекзиту». До того ж у нього великий досвід політичної роботи», — заявила на конгресі державний міністр з європейських справ Ірландії Хелен МакЕнті, яку цитує «Євроньюс».
 
«Я впевнений, що з таким керівництвом ми вщент розіб’ємо популістів у найближчі п’ять років», — запевнив у Загребі інший делегат від Ірландії Ніл Річмонд. 
 
Якщо реакція більшості європейських політиків на обрання Туска главою ЄНП загалом позитивна, доброзичлива та оптимі­стична, то в Польщі правляча партія «Право і справедливість» та її кишенькові ЗМІ обрання свого земляка на нову високу посаду в ЄС обійшли могильним мовчанням чи відбулися лише сухими інформаційними повідомленнями. 
 
Політика правлячої партії Польщі «ПіС» і Зе-команди в Україні в питанні ставлення до «попередників» схожа, як дві краплі води: звалити вину за всі негаразди на «попередників» і затягати їх по судах.
 
Перебуваючи на посаді голови Європейської Ради, тобто найвищої за посадою особи в Євросоюзі, Туск був змушений відриватися від своїх обов’язків і з’являтися за повістками до прокуратури у Варшаві, щоб відповідати за обвинуваченнями, які справно і регулярно штампувала «ПіС». 
 
Тому його жарт про те, що він перескочив з однієї посади в ЄС на іншу, є не стільки смішним, як сумним. Якби він не отримав цієї нової посади, то місцем його постійної прописки стала б польська прокуратура, а то й заклад iз небом у клітинку. 
 
Спуску йому і так не дадуть. І вже не дають. Підвладні «ПіС» ЗМІ вже плетуть нові інсинуації, одна з яких — Туск погодився на нову посаду з корисливих мотивів. Один iз головних пропагандистських рупорів «ПіС» — газета «Супер Експресс» — уже підрахувала, що Туск на посаді голови ЄНП щомісяця зароблятиме на 50% більше, ніж чинний президент Польщі Анджей Дуда. Та перераховує, якими ще благами користуватиметься у затишному кріслі в Брюсселі. І робить висновок, що Туск свідомо відмов­ляється повертатися до Польщі та боротися за крісло президента як лідер опозиції, бо це йому матеріально не вигідно. Не патріот, та й усе! А ще цей «Супер Експресс» підрахував, що за останні п’ять років, очолюючи Європейську Раду, Туск заробив майже сім мільйонів злотих (1 млн 630 тис. євро).