У Національній філармонії України відбудеться цикл концертів відомих віртуозів-скрипалів

22.11.2019
«Музика для струнних» — таку назву має цикл запланованих у Національній філармонії України концертів відомих віртуозів-скрипалів.
 
На сцені Колонного залу імені Миколи Лисенка на початку листопада вже виступила всесвітньо відома іспанська скрипалька Летісія Морено у супроводі філармонійного оркестру, яким цього разу керував французький диригент Ніколя Краузе. У їхньому виконанні прозвучала музика Вольфганга Амадея Моцарта, Моріса Равеля та Сергія Прокоф’єва.
 
Черговий концерт, у якому пануватиме її величність скрипка, відбудеться сьогодні, 22 листопада. Цього разу перед київською публікою виступатиме одна з найпопулярніших і найталановитіших японських скрипальок Ясуко Отані, яка наступного року відзначатиме 45-ту річницю від моменту свого сценічного дебюту. Цей час увібрав у себе багато праці й перемог.
 
Зокрема, в 1988 році вона стала першою скрипалькою в Японії, яка за один вечір виконала три скрипкові концерти Фелікса Мендельсона, Ігоря Стравінського та Едуара Лало.
 
В Японії Ясуко Отані знаменита також як учасниця благодійних проєктів: вона часто виступає у госпіталях і навчальних закладах, популяризуючи академічне мистецтво, бере участь в телепроєктах, як музичний експерт камерної і сучасної музики часто дає інтерв’ю ЗМІ, записує і випускає на Sony та інших лейблах компакт-диски з виконанням музики Баха, Моцарта, Верді.
 
Ясуко Отані багато гастролює, її добре знають у Європі. На музичній мапі, мабуть, не лишилося жодної європейської столиці, де б скрипалька не побувала з сольними концертами. Починаючи з 2017 року, вона щороку виступає і в Україні.
 
Світова преса пише про виконавицю, що вона «співає скрипкою», вражаючи глядачів яскравим сценічним амплуа, особливою теплотою та глибиною змісту під час виконання.
Чи так це насправді, у нас є можливість переконатися на власні вуха і, до того ж, послухати, як звучить у вправних руках віртуоза скрипка 1708 року італійського майстра П’єтро Гварнері.
 
Саме на ній Ясуко Отані у супроводі академічного симфонічного оркестру України під керівництвом Миколи Дядюри виконає Концерт для скрипки з оркестром ре мажор Петра Чайковського і Симфонічні танці Сергія Рахманінова. 
Світлана БОЖКО, 
спеціально для «України молодої»