Парламент Грузії після силового розгону мітингу відновив роботу: протести тривають

20.11.2019
Парламент Грузії після силового розгону мітингу відновив роботу: протести тривають

Сутички на вулицях.

У вівторок, 19 листопада, парламент Грузії відновив роботу.
 
 
Напередодні поліція розігнала демонстрантів, які два дні блокували будівлю законодавчого органу, не допускаючи до неї депутатів.
 
 
Для розгону протестувальників співробітники спецназу МВС республіки застосували водомети та сльозогінний газ.
 
 
Повідомляється, що четверо учасників акції і двоє співробітників правоохоронних органів були травмовані, а 37 маніфестантів затримані поліцією. 
 
Учасники акції вимагали проведення дострокових виборів за пропорційною системою. Така реформа була анонсована кілька місяців тому лідером правлячої партії «Грузинська мрія» Бідзіною Іванішвілі, тож чергові вибори 2020 року мали відбутися вже по-новому.
 
Але в момент вирішального голосування 14 листопада багато депутатів правлячої партії відмовились підтримати законопроєкт — для його ухвалення не вистачило 12 голосів. Це й спровокувало сплеск гніву та невдоволення. Опозиційні партії закликали народ вийти на вулиці. 
 
Зараз парламентські вибори в Грузії проходять за змішаною системою. У наступний парламент, як і раніше, 77 депутатів обиратимуть за пропорційною, а 73 депутати — за мажоритарною системою.
 
Після силового розгону акції протесту біля приміщення парламенту протестувальники не здалися і вранці вівторка встановили намети на площі Руставелі перед парламентом. До цього кілька десятків людей провели ніч на площі, повідомляє агенція «Інтерфакс».
 
У вівторок акція протесту продовжилась. Її учасники заявили, що вимоги не змінилися: відставка уряду і призначення дострокових парламентських виборів за пропорційною системою, заявив журналістам один iз лідерів опозиційної партії «Європейська Грузія» Акакій Бобохідзе.
 
Він повідомив, що у вівторок уранці в Тбіліському міському суді судитимуть 37 учасників протесту, напередодні затриманих під час силового розгону. «Усі ці люди затримані за політичними мотивами, і ми будемо вимагати їхнього негайного звільнення», — наголосив Бобохідзе.
 
Ексспікер парламенту, лідер опозиційної партії «Єдина Грузія — демократичний рух» Ніно Бурджанадзе звинуватила в розгоні мітингу безпосередньо Іванішвілі. Вона вважає, що такі дії лідера правлячої партії є політичним самогубством.
 
Демонстрантів підтримав також колишній президент Георгій Маргвелашвілі. Дії керівної партії «Грузинська мрія» він назвав «образливим шахрайством». Так само він прокоментував порушення владою обіцянки про проведення парламентської реформи.
 
Серед лідерів опозиції, які продовжують протест, і колишня голова Нацполіції України, а тепер одна з лідерів опозиційної партії «Єдиний національний рух» Хатія Деканоїдзе.
 
«Протест триває. Іншого виходу у громадян і суспільства Грузії немає. Ми вирішили реально досягти виконання тих вимог, які висунули кілька днів тому», — цитує її слова Бі-Бі-Сі.
 
Пані Деканоїдзе є соратником колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, який зараз живе в Україні. Пані Деканоїдзе в 2015-2016 роках мешкала в Києві й працювала керівником Національної поліції. Вона отримала громадянство України.
 
Міхеїл Саакашвілі неодноразово обіцяв повернутись до Грузії, де проти нього відкрито кілька кримінальних справ, та боротись проти нинішньої влади країни. Його портрети учасники протесту в Тбілісі теж тримали в руках. 
 
Сполучені Штати Америки та Європейський Союз висловили солідарність із протестувальниками у Грузії. У спільній заяві посольства США і ЄС наголосили, що повністю підтримують право на мирне зібрання і свободу слова.