Троянський електрокінь: Зе-команда пустила в Україну російський струм за демпінговими цінами

20.11.2019
Троянський електрокінь: Зе-команда пустила в Україну російський струм за демпінговими цінами

Росіяни готові віддавати нам свою електроенергію навіть задаром, щоб потім розпочати «електрошантаж» України. (Фото з сайта zp.ua.)

Енергетичні потуги Зе-команди — попри обіцянки подолати минулі проблеми галузі та розчистити всі авгієві стайні, що залишилися від колишніх часів, — насправді можуть зруйнувати вітчизняну енергетику.

 

Рішення закуповувати електроенергію у Російській Федерації, незважаючи на диспетчерські обмеження, що застосовуються до атомних електростанцій, є неприкритою грою в інтересах ворога.

 

Адже, назагал, ситуація виглядає так: влада не дозволяє державному підприємству «Енергоатом» продукувати електроенергію, змушуючи того працювати напівсили, натомість ініціює імпорт із країни, що перебуває з нами у стані війни, тим самим садячи Україну на російську «електричну голку». 

Ситуація до болю нагадує події 2009 року з підписанням так званих газових угод Юлії Тимошенко, але в даному випадку наслідки можуть бути значно плачевнішими.

Знищення галузі й скасування антиросійських санкцій   

«У результаті запуску російської електроенергії страждає дер­жавний «Енергоатом», «Укренерго», ціла низка інших державних або приватних компаній. Ми унікальна країна, яка бореться з власним виробником, байдуже, як його прізвище. Тому ми відстоюємо не Ахметова або Іванова, а національні інтереси та енергетичну безпеку країни», — заявив скандальний український політик Олег Ляшко після медійного епізоду у віп-залі аеропорту «Жуляни», коли він тягав під запис автора ідеї про російський імпорт, тепер уже експредставника президента України Володимира Зеленського в Кабінеті Міністрів Андрія Геруса.
 
Через запуск імпорту, як стверджує Ляшко, зупиняються вітчизняні електростанції і припиняють купувати вітчизняне вугілля, вітчизняну електрику — це знищення власної генерації, скорочення робочих місць у галузі. «Запуск російської енергетики в країну — це, фактично, скасування санкцій проти Росії і привід для наших європейських партнерів також порушувати це питання. Поправка глави енергетичного комітету Верховної Ради Андрія Геруса, за якою в Україні здійснюється імпорт електроенергії з Росії, призвела до величезних втрат у вітчизняних компаній», — написав Ляшко на своїй сторінці у «Фейсбуці», додавши, що дії Геруса — це «залізні» докази у майбутній кримінальній справі за фактом державної зради.
 
«Герус, як треба ненавидіти Україну і служити Росії, щоб знищувати нашу енергетику і енергонезалежність України?! Зрадник Герус повинен відповісти по повній! — наголосив колишній нардеп. І додав: — Данія дозволила будівництво «Північного потоку-2». Я про це попереджав: ухвалення «формули Геруса», яка запустила в Україні російську електроенергетику, буде використано нашими партнерами для зняття санкцій з Росії. А чому їх бізнес повинен нести збитки, а наш заробляти?! І це тільки початок!».

Росіяни йдуть

Поправка, внесена головою енергетичного комітету Верховної Ради Андрієм Герусом до Закону «Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії», яка дає українським споживачам можливість закуповувати російську електроенергію, ставить вітчизняного виробника струму на коліна. Насамперед тому, що через продовження імпорту електроенергії з території Митного союзу — Росії і Білорусі — «Енергоатом» не може продати обсяги своєї доступної потужності на ринку на добу вперед. 
Як відомо, з 1 жовтня завдяки «поправці Геруса» почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними ЗМІ, імпорт здійснює компанія «Юнайтед Енерджі», яку пов’язують з Ігорем Коломойським. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже вдвічі: з 2,4 млн до 4,5 млн кВт-год. на добу. На початку листопада він зріс порівняно із середньодобовим показником за жовтень втричі: до 12 млн КВт-год на добу.
 
Керівник НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук визнав: через імпорт електроенергії з РФ довелося обмежувати виробництво електроенергії на українських станціях. Президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець повідомив про демпінг імпортерів російської електроенергії на українському ринку і зазначив: обсяг російської електроенергії, що поставляється на сегмент ринку двосторонніх договорів, уже перевищує 15%.
 
Через імпорт російської електроенергії «Енергоатом» також не зможе вийти на міжнародні ринки для залучення фінансування. Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук у своєму «Фейсбуці» написав: «Енергоатом» заявив про намір залучити фінансування на міжнародних ринках капіталу шляхом випуску облігацій для участі у кредиті (LPN) через спеціально призначену особу (SPV) із лістингом на Лондонській фондовій біржі. Але, на його думку, реалізувати це компанія не зможе.
«Тому що Герус!»
 
«Нічого не вийде, скажу я вам. А чому? А «тому що Герус». Якщо поглянути на баланс продажу обсягу електроенергії, то можна побачити: «Енергоатом» не може продати обсяги своєї доступної потужності на ринку на добу вперед. Це відбувається в умовах продовження імпорту електроенергії з території Митного союзу і поточного обсягу споживання електроенергії в Об’єднаній енергетичній системі України», — додав Корольчук.
 
За його інформацією, якщо в останній декаді жовтня «Енергоатом» продавав орієнтовно 80% своїх потужностей в сегменті ринку «на добу вперед», то з початком активної фази імпорту електроенергії з Росії він може продавати лише 30% своїх потужностей. А в окремі дні обсяги продажу становили взагалі буквально пару відсотків. «Фактично можна тільки процитувати слова президента «Енергоатому» Юрія Недашковського, який констатував: імпорт електро­енергії з Росії та Білорусі на даний момент витіснив «Енергоатом» iз ринку «на добу вперед» через заявлену дуже низьку ціну на електроенергію», — пояснив Корольчук, заявляючи, що як наслідок «Енергоатом» втратить значну частину доходів.
 
«Звичайно, АЕС стоятимуть і не впадуть. Але прибутки дер­жавного «Енергоатому» таки впадуть. І кому тут говорити спасибі? А до чого ж тут Герус, запитаєте ви? Так, у принципі, ні до чого. Всього лише в анналах «Слуг народу» запишуть: «При голові комітету ПЕК Верховної Ради Андрію Герусу «Енергоатом» увійшов у стійке економічне піке», — написав Корольчук.
 
Росія готова давати нам струм навіть безкоштовно
 
Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський заявив: зростання імпорту електроенергії з Росії змусило компанію піти на балансуючий ринок, а це додаткове фінансове навантаження. «На даний момент ситуація така, що заявлені дуже низькі ціни на ринку «на добу вперед». Ми змушені піти на балансуючий ринок. Це для нас додаткове фінансове навантаження. Чому? Тому що ці кошти ми отримаємо тільки через місяць», — заявив Недашковський.
 
«Через імпорт електроенергії з Росії обмежили потужність Хмельницької АЕС, — написала у своєму «Фейсбуці» медіадиректор асоціації «Український ядерний форум» Ольга Кошарна. — Ну що ж... Почалося! Диспетчер по телефону розпорядився знизити потужність енергоблоку ХАЕС до 780 мВт. На невизначений час... А які диспетчерські обмеження будуть для «Енергоатома», коли всі енергоблоки вийдуть з ремонту? Імпорт рівним графіком — він такий, так...».
 
За словами Ольги Кошарної, сьогодні у нас із 15 енергоблоків працюють 11, на чоти­рьох тривають ремонтні роботи. Але коли всі блоки почнуть роботу, «Енергоатом» буде готовий давати 92 млрд кВт-год. на рік, — сьогодні він дає 82 млрд. «Цей імпорт із РФ витіснятиме базу українських атомних станцій і завдасть удару по державній компанії, на яку поклали соціальні зобов’язання», — наголосила Кошарна.
 
Експерт Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп повідомляв у «Фейсбуці», що в ніч на 5 листопада в об’єднану енергосистему України з Білорусі та Росії імпортували 1,216 мВт електроенергії,  при цьому вперше були обмежені потужності відновлюваних джерел енергії. За даними експертів, частка Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» у загальному обсязі виробництва електроенергії в першому півріччі 2019 року становила 53,4%.
 
На думку першого заступника голови Всеукраїнської енергетичної асамблеї Юрія Сакви, імпорт електроенергії з Росії загрожує безпеці української енергосистеми.
«Росія готова давати свою електроенергію навіть безкоштовно, аби посадити Україну на гачок. Вони демпінгують, і з їхньою низькою ціною важко конкурувати. Керівник «Енергоатому» Юрій Недашковський днями заявив: наш «Енергоатом» зобов’язали 90% виробленої електроенергії продавати по 56,6 копійки за кіловат. Це так зване виконання спеціальних зобов’язань iз підтримки низької ціни для населення, операторів системи передач і системи розподілу. Але [держструктура не може продати] навіть ті 10% електроенергії, які «Енергоатом» має право продавати [за вищою ціною]: Російська Федерація перебила ціну», — зазначила Ольга Кошарна, заявивши, що від імпорту електроенергії з Росії постраждає не тільки приватний «ДТЕК», а й державні генеруючі компанії.

Вирішити на рівні РНБО

«Поправка Геруса» відкрила Москві й іншу можливість: транспортувати свої кіловати до підконтрольного Кремлю Придністров’я — держави, яку не визнає світ. 
 
«Нашу електросистему просто використовуватимуть для транзиту російської електроенергії в Придністров’ї. Тим самим ми підтримуємо Російську Федерацію в сепаратистському питанні Молдавської республіки», — зазначив президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець.
 
Політичні та репутаційні наслідки, за його словами,  очевидні. Економічно ми  також програємо. Адже продаватимемо не свої дорогі кіловати, а значно дешевші кремлівські. «Вони у нас з’явилися місяць тому завдяки так званій «поправці Геруса» — глави парламентського енергетичного комітету», — зазначив Трохимець.
 
А тому імпорт російської електроенергії необхідно терміново заборонити, щоб не втратити значну частину української генерації. «Слід розуміти, що надлишків власної електроенергії у Білорусі немає, вона транзитує нам російську. Інакше Україна може втратити значну частину національної енергетичної генерації», — написав голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї, колишній міністр палива і енергетики України Іван Плачков.
 
За його словами, питання імпорту російської електроенергії необхідно розглянути на засіданні Ради національної безпеки і оборони України, оскільки імпорт загрожує національній безпеці України. РНБО, за його словами, має затвердити план для стабілізації ситуації в енергосекторі. На думку Плачкова, цей план повинен передбачати проведення ауди­ту економічної обґрунтованості визначення тарифів на новому ринку електроенергії, своєчасної підготовки і затвердження нормативних актів на виконання закону «Про ринок електричної енергії».
 
Також проведення ауди­ту впроваджених новим ринком електроенергії структур, які брали участь в реалізації схеми імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, зокрема ДП «Оператор ринку», «Оператор системи передачі», «Гарантований покупець», інших учасників ринку. І, нарешті, термінове відкриття Антимонопольним комітетом справи за ознаками недобросовісної конкуренції з боку імпортерів, застосування демпінгових цін і відвертої дискримінації на ринку електричної енергії.
 
Плачков вважає: для негайної зупинки імпорту достатньо рішення Укренерго. «Для цього не потрібен закон. Це може зробити НЕК» «Укренерго» «шляхом припинення проведення аукціонів з продажу перетину на східному кордоні за ознакою загрози надійності об’єднаної енергоси­стеми», — зазначив він.