Олівець і пензлик — зброя: у Донецьку пішов у засвіти карикатурист Микола Капуста

19.11.2019
Олівець і пензлик — зброя: у Донецьку пішов у засвіти карикатурист Микола Капуста

Карикатурист і журналіст Микола Капуста.

«Страшна новина щойно прий­шла з Донецька. Після операції помер заслужений журналіст України, відомий художник-карикатурист, мій старший друг і співавтор Микола Капуста, — повідомив 16 листопада журналіст Павло Кущ, який тривалий час працював власкором «України молодої».
 
 
В «УМ» з’являлося багато текстів та карикатур Миколи Капусти.  Він був справді заслуженим журналістом України, член Спілки художників України, почесний член Національної спілки письменників.
Перші критично-іронічні художні роботи Микола Капуста опублікував 1953 року.
 
 
Брав участь більш ніж у 500 міжнародних, всесоюзних і республіканських виставках карикатури, отримав понад 100 відзнак на різних конкурсах.
 
Ще у 1967 році його нагородили першим призом від журналу «Перець», у 1973-му отримав третю премію на конкурсі карикатури в Габрово.
 
У 2002 році переміг у румунському міжнародному конкурсі карикатур на честь 150-річчя від дня народження Іона Караджале. У
 
2007-му став лауреатом всеукраїнського конкурсу «Золоте перо», а наступного року отримав «Екселенс-приз» на конкурсі карикатури від японської газети «Іоміурі». 
 
«У четвер я цілий день був сам не свій, — згадує про 14 листопада Павло Кущ. — Знав: зараз у Донецьку в онкологічному центрі Микола Миколайович на операційному столі... Вчора надвечір після реанімації встиг із ним перекинутися кількома словами по телефону. Він ще навіть знайшов сили для жарту, але нарікав, що дуже слабкий...Сьогодні мав намір набрати його номер після 18-ї, але мене випередив дзвінок від одного iз синів. Тромб... Хіба міг передбачити, що наша творча зустріч у вересні в Покровську була останньою?..»
 
Редакція «України молодої» співчуває рідним та близьким Миколи Капусти.
 
Герою інформаційного фронту — слава!