Фатальна недбалість: головне про нові вибухи на арсеналі в Балаклії

19.11.2019
Повторна трагедія на Центральній артилерійській базі забезпечення військової частини А1352 у Балаклії 15 листопада одразу забрала життя двох військових, ще трьох поранених доставили до різних лікарень Харкова.
 
Втім уже в неділю медики повідомили сумну новину: 43-річний старший солдат iз Кіровоградщини помер через сильні опіки та політравму.
 
За його життя лікарі боролися дві доби. Він переніс тривалу операцію, але так і не прийшов до тями, перебуваючи на апараті штучного дихання. Загиблий служив водієм і в момент вибухів перебував за кермом автівки. 
 
Ще двоє поранених продовжують лікування і йдуть на поправку. 
 
Як стало відомо, у день трагедії сапери проводили роботу з утилізації арсеналу, що не підлягає транспортуванню. Під час вантаження залишків боєприпасів і твердопаливного двигуна ракети 3М9 зенітно-ракетного комплексу «Куб» виникла пожежа, спровокувавши майже 20 вибухів.
 
Полум’я цього разу приборкали досить швидко, тому ніхто із цивільних та інфраструктура міста не постраждали. У безпеці лишилися і сховища боєприпасів.
 
Надзвичайна подія була кваліфікована як недбале ставлення військової особи до служби. Усі обставини справи з’ясовуватимуть слідчі територіального управління ДБР міста Полтави.
 
Трагедія не лишилася без уваги і Кабміну. Олексій Гончарук повідомив, що вже дав доручення провести термінову перевірку балакліївського арсеналу. Власне службове розслідування анонсував Генштаб ВСУ. 
 
Нагадаємо, боєприпаси у Балаклії вибухнули вже вдруге. Перша і набагато масштабніша НП сталася у ніч на 23 березня 2017 року, коли довелося евакуювати більшу частину 30-тисячного райцентру та жителів навколишніх сіл.
 
Тоді серйозно постраждали також житлові та адміністративні будівлі. Того ж року арсенальні сховища горіли та вибухали в селі Малоянисоль Донецької області й у Калинівці на Вінниччині, а в наступному році — в Ічні на Чернігівщині. 
 
Найперша аналогічна трагедія сталась у 2003 році в Бахмуті, де боєприпаси загорілися та вибухнули на 10 iз 17 сховищ. Найбагатостраждальнішою вважається Новобогданівка Мелітопольського району, яку «лихоманило» у 2004, 2005 і в 2006 роках, допоки звідти не вивезли весь арсенал. У свою чергу, рекорд iз тривалості лиха перевершили у Лозовій. Там горіло, гриміло й вибухало близько двох тижнів поспіль — із 27 серпня по 11 вересня 
2008 року.