Першим описав Голодомор: у Києві презентували книжку про британського журналіста Ґарета Джонса

19.11.2019
Першим описав Голодомор: у Києві презентували книжку про британського журналіста Ґарета Джонса

Історію про Ґарета Джонса уже можна почитати. (Фото зі сторінки «Ціна правди» у «Фейсбуці».)

Двомовну збірку «Ґарет Джонс. Ціна правди» презентувало у Києві видавництво «Жнець».
 
 
До книжки увійшли вибрані статті та хроніка життя і пам’яті британського журналіста валлійського походження Ґарета Джонса, який після відвідин України першим в іноземній пресі розповів про жахіття Голодомору.
 
 
Утім проти правдивої інформації була розгорнута потужна інформаційна кампанія пригодованими радянською владою прислужниками.
 
А правдолюб Ґарет Джонс, працюючи журналістом, у 1935-му, напередодні свого 30-го дня народження разом з іншими колегами був захоплений у полон у Маньчжурській державі, а потім застрелений.
 
Книга видана двома мовами — українською та англійською — за ініціативи видавництва та доценток кафедри видавничої справи та редагування Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Марини Женченко та Мирослави Приходи до виходу у широкий прокат історичного трилера «Ціна правди» польської режисерки Аґнєшки Голланд. В основі книги — бакалаврський книжковий проєкт студенток Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Валентини Пасічної та Олени Тищук «Журналіст Ґарет Джонс».
 
«Це читання, що формує поставу. Читання, яке творить нашу ідентичність. Показує нам те, ким ми насправді є», — переконана Мирослава Прихода. А ще додала: «Ми можемо вчити багато теоретичних історій, але потрібно обов’язково прочитати «Ґарет Джонс. Ціна правди», щоб відчути ці тексти, які засвідчують, як треба поводитися в дуже складних ситуаціях».
 
«Статті Ґарета Джонса мали такий резонанс, що Кремль офіційно звертався зі спеціальною нотою до Лондона, а також через підконтрольних іноземних кореспондентів спробував обмовити дошкульного журналіста. Але Ґарет Джонс твердо стояв на своєму, відповідаючи і Волтеру Дюранті, і тим колегам по ремеслу, які відмовилися довіряти його інформації про Голодомор», — наголосив на презентації директор Інституту дослідження Голодомору Віктор Брехуненко.
 
Прем’єра в Україні фільму «Ціна правди» спільного виробництва Польщі, України та Великої Британії запланована на 28 листопада. Світова прем’єра стрічки відбулася цьогоріч 10 лютого в рамках конкурсної програми 69-го Берлінського міжнародного кінофестивалю.