ВМС України поповняться шістьма американськими патрульними кораблями

15.11.2019
Військово-Морські сили України суттєво підсилюють свою міць, поповнюючись військовими катерами як власного виробництва, так і американськими.
 
 
Як заявив заступник міністра оборони з питань євроінтеграції Анатолій Петренко під час офіційної церемонії прийняття двох американських катерів класу Island, які Сполучені Штати передали Україні, «ВМС України отримають три кораблі до кінця поточного року і три — до кінця наступного».
 
 
Так, 13 листопада до вітчизняних Військово-Морських сил офіційно прийняли пошуково-рятувальне судно «Олександр Охрименко», яке передало військовим комунальне підприємство «Морська пошуково-рятувальна служба».
 
«Таких успішних історій має бути більше, а результати повинні бути більш вагомими. І це не просто слова. Уже до кінця цього року ми плануємо завершити випробування і ввести до складу Військово-Морських сил ще три бойові кораблі від національного виробника. Щонайменше така ж цифра в наших планах і на 2020 рік. Для цього є і політична воля, і державні ресурси», — зазначив Петренко.
 
У цьому році планується прийняти на озброєння два десантно-штурмові катери (виготовлені в Києві) проєкту 58503 «Кентавр» та один малий броньований катер проєкту 58155 «Гюрза-М». Саме два такі катери Росія захопила восени 2018 року, коли українські військові йшли з Одеси в Азовське море.
 
У свою чергу, старший радник голови дипломатичної місії США в Україні Джозеф Пеннінгтон заявив під час офіційної церемонії прийняття двох перших катерів класу Island (колишніх USCGC Cushing (WPB-1321) і USCGC Drummond (WPB-1323), що ще три катери цього ж класу отримають ВМС України від Сполучених Штатів Америки, про що Україна домовилася ще в 2014 році.
 
«Ці катери розширять оперативні можливості українського флоту і підвищать потенціал реагування для захисту суверенітету і територіальної цілісності. Катери також забезпечуватимуть ситуативну обізнаність поблизу берегової лінії і допоможуть боротися з контрабандою», — деталізував Пеннінгтон. Коли судна стали українськими, вони отримали назви Р190 «Слов’янськ» і Р191 «Старобільськ». США передали їх Україні за програмою «Надлишкове оборонне обладнання».
 
Тож три нові катери класу Island будуть невдовзі передані Україні від Берегової охорони США за тією ж програмою — це будуть USCGC Ocracoke (WPB-1307), USCGC Washington (WPB-1331) і USCGC Kiska (WPB-1336).
 
Наша країна отримала катери безплатно, але заплатила за їх перевезення і переобладнання. Особовий склад пройшов навчання у Сполучених Штатах. В Одесі два катери вже виходили у відкрите море. Загалом, за офіційними підрахунками, обсяг американської допомоги для України становить 1,6 мільярда доларів.
 
Нагадаємо, що всього в 1985—1992 роках для Берегової охорони Сполучених Штатів Америки збудували 49 катерів класу Island («Айленд»). 37 із них продовжують службу в Береговій охороні США, інші кораблі США вже передавали Пакистану, Грузії і Коста-Риці.
 
Додамо, що цьогоріч у вересні в США відбулася церемонія випуску 32 українських моряків, які пройшли кількамісячне навчання й підготовку для служби на «Айлендах». Урочистості відбулися на базі Берегової охорони США в місті Балтімор, штат Меріленд.