Скандал в Британії: правляча Консервативна партія отримувала гроші з Росії

13.11.2019
Скандал в Британії: правляча Консервативна партія отримувала гроші з Росії

Джонсон iз російським бізнесменом Олександром Темерком.

Росія вкотре опинилася в епіцентрі міжнародного скандалу. У неділю, 10 листопада, британська газета «Санді таймс» (The Sunday Times) опублікувала статтю, в якій стверджує, що правляча Консервативна партія Великої Британії отримувала пожертвування від російських спонсорів.
 
 
За повідомленням видання, в його розпорядженні опинилась копія таємного звіту Міжпартійного виборчого комітету парламенту з розвідки та безпеки (ISC), оприлюднення якого було заблоковане урядом Бориса Джонсона. У документі зібрана інформація від незалежних експертів і британських спецслужб, таких як МІ-5, МІ-6 і Центру урядового зв’язку.
 
 
Британські спецслужби в таємному звіті, присвяченому загрозі демократії у Великій Британії, назвали прізвища дев’яти російських бізнесменів, які, за їхніми даними, надавали фінансову допомогу Консервативній партії. Деякі з них були близькі до прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона. 
 
Публікація звіту, запланована на 4 листопада, була відтермінована за рішенням британського уряду з огляду на дострокові парламентські вибори 12 грудня. Результат цих ви­борів, на думку більшості експертів, є абсолютно непередбачуваним. Але Борис Джонсон сподівається, що консерватори збільшать своє представництво в парламенті, що дасть главі уряду нарешті провести «Брекзит» — вихід країни з ЄС. Публікація компрометуючого звіту зашкодила б цим планам Джонсона. 
 
2 листопада інша впливова британська газета «Файненшл Таймс» (The Financial Times) вже повідомляла, що глава комітету ISC Домінік Грів наполягав на публікації звіту вказуючи на те, що його зміст «має безпосереднє відношення до виборців». «Нас деморалізує той факт, що ми витратили довгі місяці зусиль і не отримали адекватної відповіді», — заявив Домінік Грів в інтерв’ю Бі-Бі-Сі. 
6 листопада британське видання «Бізнес Інсайдер» (Business Insider) повідомило про розслідування британського веб-сайта про міжнародну політику та культуру «Відкрита демократія» (Open Democracy), в якому публікуються новини та думки авторитетних експертів, учених i журналістів. Розслідування показало, що Консервативна партія отримала щонайменше 498 тисяч фунтів стерлінгів від російських бізнесменів та їхніх партнерів за період iз листопада 2018 року по листопад 2019 року. 
 
Серед спонсорів Консервативної партії «Санді таймс» називає, зокрема, російського та британського бізнесмена українського походження Олександра Темерко (пожертви на 1,2 млн фунтів стерлінгів), у якого були зв’язки з міністерством оборони Росії, а також Євгена Лебедєва, сина співвласника британської газети «Івнінг Стандард» (The Evening Standard) Олександра Лебедєва. На своїй сторінці в «Твіттері» журналіст «Санді таймс» Том Харпер називає Олександра Лебедєва «колишнім шпигуном КДБ». 
 
Найбільшим російським спонсором британських консерваторів газета називає Любов Чернухіну — дружину колишнього заступника міністра фінансів Росії Володимира Чернухіна. Чернухін заплатив 160 тис. фунтів стерлінгів за тенісний матч iз Джонсоном та колишнім прем’єр-міністром Девідом Камероном, а також пожертвував 450 тис. фунтів стерлінгів Консервативній партії Великої Британії минулого року. 
Джерела, які ознайомились зі звітом, повідомили «Санді таймс», що, на їхню думку, оприлюднення звіту було заблоковано, оскільки він викриває зв’язки між російськими спонсорами Консервативної партії Великої Британії та ФСБ Росії. Британські ЗМІ вважають, що приховування звіту може відіграти для консерваторів негативну роль, оскільки підриває довіру суспільства до них. 
А зв’язки ці — не лише ділові, а й дружні. «Санді таймс» дізналась, що Борис Джонсон був у гостях на віллі російського бізнесмена Євгена Лебедєва в Італії, зустрічався у приватній атмосфері з Олесандром Темерком, який називає британського прем’єра «своїм другом». 
 
Навколо публікації звіту розвідки щодо секретних дій Росії у Великій Британії розгортається скандал, подібний до того, який триває у США з огляду на втручання росіян у президентські вибори 2016 року. Бориса Джонсона часто називають «британським Дональдом Трампом». Тепер підстав для такого порівняння стало ще більше.
 
Після публікації «Санді таймс» тиск на офіс прем’єр-міністра почав зростати. Чи не доклав Кремль рук до референдуму про вихід Великої Британії з ЄС? Такі припущення висловлювали давно, але тепер підозр стало ще більше.