Мамина галицька цукерня: фірмові солодощі від письменниці Лідії Нестеренко-Ланько

13.11.2019
Мамина галицька цукерня: фірмові солодощі від письменниці Лідії Нестеренко-Ланько

Лідія Нестеренко-Ланько.

Львівська письменниця Лідія Нестеренко-Ланько має багато власних книг: діти читають її казочки, дорослі — поезію, оповідання, новели.

 

Але в пані Лідії є мрія видати й власну кулінарну книжечку. Над цією мрією вона невпинно працює: зібрала дуже багато родинних рецептів, систематизувала їх, перевірила, відредагувала. Я мала нагоду прочитати її в електронному варіанті і була захоплена змістовним насиченням майже готового кулінарного бестселера: кожному продукту (м’ясо: свинина, яловичина, баранина, птиця тощо; риба; овочі; фрукти; молочні продукти) присвячений окремий розділ із вступними розповідями про власне продукт, лайфхаки з його приготування, короткі цікаві історії, навіть анекдоти. Рецепти розписані з філігранною точністю, кожна страва вдається відразу, навіть якщо до того ти й не брався за подібні кулінарні творіння.

 

А ще письменниця написала про всі старовинні, звичні і сучасні девайси, які застосовують у кулінарії і спрямовані на те, щоб приготування страви зробити приємним і гарним процесом. 

«Справжнє кохання чоловіка до жінки починається з їжі»

Повторює ці слова своєї мами письменниця, яка поєднала літературу і кулінарію. «Мій чоловік готувати не вміє, але любить смачно поїсти. Одного разу мені треба було поїхати по роботі в столицю на місяць. Вдома залишила чоловікові четверо синів і онуку. Через три дні почула плач у трубці: «Мамо, приїжджай, бо тато таке готує, що ми не можемо це їсти». Виручили мої кулінарні записи, і старші самі почали готувати, — розповідає вона. — Тато був ресторатором і готував різні страви з м’яса. Він закінчив польський харчовий ліцей. Був професіоналом. Мав за панської Польщі свій ресторан, а мама — пекарню. Я росла у сім’ї, де завжди пахло смачною випічкою і м’ясними стравами.
Не було дня, щоб я не допомагала мамі або татові. У мої скромні обов’язки входило щось помішати, помолоти, потримати шворку для перев’язування ковбаски.  Батьки, хоч і не мали свого підприємства за часів радянської влади, але завжди мали замовлення від знайомих, друзів готувати на весілля, на свята, уродини і хрестини. Я все життя приглядалася до їхньої роботи, і це стало моїм справжнім хобі, бо з дитинства навчилася куховарити, і так по життю.
Я мріяла стати письменницею, почала писати маленькі оповідання, складати вірші, а згодом поступила на філологію, хоча тато мріяв, щоб я закінчила Київський інститут харчової промисловості, адже з дев’ятого класу пішла вчитися у вечірню школу і на кондитерську фабрику «Світоч», — ще одна із моїх стихій юності. Я часто записувала татові і мамині рецепти».
Лідія Нестеренко-Ланько ділиться рецептами зі своєї поки що неопублікованої книги, які об’єднані під заголовком «Мамина галицька цукерня». Якраз зараз, коли холодніше і дощі частіше навідуватимуться до нас, захочеться готувати щось от таке, з «галицької цукерні». Отож вибираймо смаколики з рецептів письменниці і запрошуймо родину до столу!
Пляцок від письменниці.

Кава «Фієста» (для дорослих)

Потрібно: 1/2 палички кориці, 6 шт. гвоздики, цедра лимона, цукати апельсинові, 60 г рому, 120 г коньяку, 1 ч. л. цукру, 1 склянка міцно завареної гарячої кави. 
Всі компоненти змішати в посудині, розлити по горнятках і підпалити, коли почне горіти, вилити на це гарячу каву. Настоювати 2-3 хвилини.

Пляцок «Чарівна венгерка»

1 кг солодких венгерок миємо, виймаємо кісточки, дрібнимо на 4 частинки або на 2 половинки, кладемо животиками догори.
Готуємо пісочне або листкове тісто. Розкачуємо його тонким шаром і викладаємо на лист, проколюємо виделкою, висипаємо на нього сливи і ставимо на 10 хв у духовку.
Готуємо масу: 400 г грубо порізаного мигдалю, цедру з лимона, дрібку кориці меленої, гвоздики, 400 г цукру і поволі вимішуємо з шістьма збитими натвердо білками. Цю масу виливаємо у форму на посічені сливи венгерки, які вже трошки підпеклися, посипаємо чорним тертим шоколадом.
Печемо на повільному вогні 40-45 хвилин. Так можна пекти пляцок з абрикосами, грушками, персиками.

Горіхова люгумінка «Мамуся»

Готуємо тісто: розтерти у макітрі 12 жовтків з 250 г цукру-пудри (можна добре збити це міксером). Окремо збиваємо натвердо 12 білків, з’єднуємо їх із жовтками, додаємо 0,5 кг тертих горіхів, 12 чайних ложечок просіяного пшеничного борошна, 3 ст. л. мелених сухарів. Усе гарно вимішати і вилити у дві тортівниці. Випікати у духовці 45 хвилин.
Окремо збити домашню сметану з 5 ст. л. цукру-пудри, додати ваніліну, 2 ст. л. грубо помелених горіхів — грецьких або лісових, легко вимішати і перекласти торт.
До цих коржів ще підходить кавовий крем із коньяком, який робимо із заварного крему — 100 г, додаємо до нього 100 г масла, 2 ч. л. розчинної кави, 1 ст. л. коньяку, збиваємо все в суцільну масу і перекладаємо.

Львівські марципани «Адамчик»

Готуємо тісто: 250 г мигдалю і 250 г горіхів перемолоти, залити 2 ст. л. води. Цю масу з’єднати з 400 г цукру, скропленого водою, поставити на вогонь і весь час мішати, доки маса не відстане від ложки. Викласти її на змащений маслом папір. Коли вона остигне, виробити мокрими руками круглі, як пляцки, тістечка. Класти їх на вимащений маслом пергамент, скропити половинкою лимона. Дати масі вистигнути і прикрасити її вишнею в спирті.

Берлінські тістечка «Бонні»

Готуємо тісто: 120 г масла, 4 яйця, 2 жовтки, 120 г цукру, цедра 1 лимона, 3 г кориці, 250 г борошна, малиновий джем або шоколадна помадка. 
Розтираємо 120 г масла і по одному вбиваємо 4 яйця і 2 жовтки, додаємо 120 г цукру, цедру з 1 лимона, корицю, всипаємо до цієї маси 250 г борошна вищого сорту. Добре вимішуємо тісто, виробляємо з нього тістечка різної форми і печемо в духовці. Спечені вироби легко покриваємо малиновим джемом і поверху кладемо горішок або посипаємо меленими горішками.

Пляцок «Краківський ринок»

Тісто приготувати крихке: 500 г борошна, 200 г цукру,120 г смальцю, 50 г маргарину або масла, 1 ч. л. порошку для печива, 1-2 жовтки, потерти цедру з лимона.
Тісто добре вимісити, розкачати його тонким шаром, викласти на лист, змащений маслом, поколоти вилкою.
Приготувати 1 начинку з тертого маку: 1 склянку маку запарюємо, розтираємо зі 100 г цукру-пудри, даємо 2 жовтки, цедру з лимона і розкладаємо на тісто.
Начинка 2: 1 кг свіжого сиру перемолоти, додати 200 г цукру, 120 г масла, все це добре розтерти в макітрі, по одному додати 8 жовтків і продовжувати розтирати. У розтерту масу додаємо по­дрібнений мигдаль 100 г, 2 ст. л. манної каші, 1 ст. л. цитринових цукатів, ванілін — і продовжуємо розтирати.
Начинка 3: тремо мак у макітрі, додаємо 5 жовтків, цедру лимона, 100 г цукру-пудри, родзинки, перемішуємо. На тісто кладемо тертий мак з цукром і родзинками (замінити його густим малиновим варенням) або посипану цукром вишню чи свіжу малину. Ягоди треба змішати з цукром (50 г) і тертою булкою (3 ст. л). Накладений пляцок 10-15 хв. підпекти в духовці. Потім виливаємо на пляцок сирну масу і випікамо на малому вогні 1 годину. Коли остигне, зробити до нього шоколадну помадку, покрити нею верх сирника і прикрасити половинками мигдалю, зробивши візерунок, чи посипати кокосовою стружкою.

Пляцок «Мазурик галицький»

Готуємо тісто: розтираємо 10 варених жовтків, поступово підливаючи до них 100 г теплого перетопленого масла, додаємо 100 г цукру, цедру половинки лимона, 3/4 склянки борошна, 2 сирі яйця і вимішуємо все це протягом 1 год. Викладаємо на лист, накриваємо змащеним папером і тримаємо його у негарячій духовці 45 хв. Готовий мазурик поливаємо шоколадною помадкою, посипаємо подрібненими горіхами, обклеюємо його навколо пелюстками з лимона.

Тістечка «Женчик-Бренчик»

Потрібно: 4 ст. л. масла, 8 ст. л. молока, 12 ст. л. борошна, 2 яйця,
Кавова маса: 2 ст. л. розтоплене масло, 50 г борошна, 1/2 скл. міцної кави, 3 ст. л. вершків, 4 ч. л . цукру, 200 г цукру, 1 склянка кави, сік половинки лимона.
Готуємо тісто: заварюємо 4 ст. л. розтопленого масла з 8 ст. л молока, додаємо до нього 12 ст. л. борошна, розмішуємо добре, щоб не було грудок, охолоджуємо, вбиваємо в цю масу 2 яєчка і тремо в посуді дерев’яною ложкою, поки тісто не почне відставати від стінок посуду. Викладаємо його на дошку і виробляємо з нього 24 тістечка у вигляді п’ятисантиметрових пальчиків. Печемо у духовці на легенькому вогні 30 хвилин.
Робимо до них масу: взяти 2 ст. л. розтопленого масла і 50 г борошна, розмішати з 1/2 склянки міцної чорної холодної кави, розведеної з 3 ст. л. вершків і 4 ч. л. цукру. Перемішати все і заварити, охолодити. Кожне випечене тістечко розрізати на дві частини, напхати його приготованою масою і скласти разом.
Прикрашаємо верх шоколадною помадкою або кавовою. Її готуємо так. 200 г цукру розводимо з 1 склянкою чорної міцної кави і варимо на вогні до загустіння, охолоджуємо, весь час помішуючи, доки маса не загусне, доливаємо до неї сік з половинки лимона і мішаємо. Цією масою змазати верх тістечок, а потім підсушити їх у духовці.

Мигдалеві марципани «Осінні віночки»

Подрібнити 200 г солодкого мигдалю. Взяти 200 г цукру, додати до нього 2 білки, сік з половинки лимона, збити все це до побіління маси, додати до неї мигдаль, перемішати і зробити з одержаної маси віночки, викласти на промащений пергамент і випікати у духовці.

Шоколадні тістечка «Доміно»

Потрібно: 100 г цукру, 4 жовтки, 50 г мигдалю, 50 г лісових горіхів, 50 г чорного тертого шоколаду, 50 г борошна, піна з 4 білків.
Беремо 100 г цукру, розтираємо з 4 жовтками набіло, висипаємо 50 г тертого мигдалю і 50 г мелених лісових горіхів (їх треба терти нагрубо), додаємо 50 г тертого чорного шоколаду, 50 г борошна, перемішуємо і додаємо піну з 4 білків. Робимо масу, яку виливаємо на пергаментний папір, що лежить на бляшці, і випікаємо у помірно гарячій духовці.
 
Остуджуємо, розрізаємо на прямокутнички, змащуємо білою і чорною помадкою у вигляді доміно.
Готуймо цю чудову випічку за рецептами львівської письменниці! А пані Лідії бажаємо якнайшвидше знайти видавця (озвіться, видавці!) і видати книгу рецептів, які створюють свято.