Російські окупаційні війська активізували мінування на лінії зіткнення та у «сірій зоні»

08.11.2019
За минулі дві доби офіційно зафіксовано 17 випадків порушення режиму вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками.
 
 
Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил iз заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 мм i 82 мм, із гранатометів різних систем, стрілецької зброї та протитанковими керованими ракетами (ПТКР). 
 
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Пісків, Водяного, Тарамчука, Лебединського, Старогнатівки.
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник здійснив обстріли поблизу Травневого, Зайцевого, Кримського, Луганського, Новотошківського. 
 
У середу, 6 листопада, осколкові поранення отримали чотири військовослужбовці Об’єднаних сил. 
 
Того ж дня на медійних ресурсах противника з’явилося відео, на якому зафіксовано, як російська керована ракета уражає українських бійців, які будують бліндаж.
 
Точної дати, коли знято відео, не відомо. Проте на відео зафіксовано, як ракета влучає в групу людей в одностроях Збройних сил України.
 
За даними Міністерства оборони, російські окупаційні війська збільшили кількість робіт iз мінування місцевості вздовж лінії зіткнення та у «сірій зоні».
 
«З початку листопада зросла інтенсивність проведення ворогом інженерних робіт, зокрема з мінування місцевості вздовж лінії зіткнення включно з так званою сірою зоною», — ідеться в офіційному повідомленні. 
 
За даними Головного управління розвідки, збільшилась кількість небо­йових втрат особового складу окупантів. Так, 1 листопада військовослужбовець одного з підрозділів першого корпусу ЗС РФ зазнав важких поранень унаслідок необережного поводження з протипіхотною міною під час її встановлення. Командування окупантів приховує зазначений інцидент. 
 
Командування бойовиків на Донбасі активізувало заходи з вербування на військову службу у з’єднаннях і частинах 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ громадян колишніх радянських республік та осіб без громадянства з інших країн.
 
За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, впродовж жовтня цього року на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях збільшилась кількість таких осіб, які прибули через неконтрольовані Україною ділянки кордону з намірами скористатися спрощеною процедурою для отримання громадянства РФ.
 
Чимало з тих, хто розраховує натуралізуватися, отримавши російські паспорти під час прохо­дження військової служби у складі російсько-окупаційних військ, мають кримінальне минуле. 

РОЗВЕДЕННЯ

На тлі цих подій точаться розмови про наступний етап розведення військ. Представники окупаційної влади заявили про готовність до розведення в районі Петрівського. У штабі ООС також заявили про готовність.
 
За словами начальника пресцентру ООС Андрія Агєєва, у разі відсутності провокацій iз боку російсько-окупаційних сил розведення у районі населених пунктів Богданівката Петрівського розпочнеться 8 листопада о 12-й годині.
 
«Наразі українською стороною подані всі необхідні документи для підтвердження намірів через МЗС на ОБСЄ. Всі процедури збережені. Українська сторона готується за планом за виняткової умови дотримання тиші впродовж семи днів», — заявив Агеєв. За його словами, за останні шiсть діб у районі ділянки розведення не було обстрілів. 
 
Тим часом п’ятий президент України Петро Порошенко, побувавши у Станиці Луганській та поспілкувавшись iз військовими та місцевими мешканцями, стверджує, що розведення на цій ділянці відбулося лише з українського боку.
 
Порошенко на своїй сторінці у «Фейсбуцi» написав: «Із мосту у Станиці Луганській видно позиції бойовиків. Хотів сам переконатися, що розведення відбулося не лише з українського боку. Однак після спілкування з військовими та місцевими мешканцями зрозумів: насправді на тому боці бойовики лише перевдягнулися в цивільне і досі зі зброєю лишаються на позиціях».
 

СПОСТЕРІГАЧІ СВІДЧАТЬ 

З оприлюдненого 6 листопада ОБСЄ звіту стало відомо, що її спеціальною моніторинговою місією було зафіксовано поранення зі стрілецької зброї 16-річного хлопця.
 
Подія сталася ще 21 вересня 2019 року у кав’ярні на вулиці Войкова в населеному пункті Золоте-5 на окупованій території. «... 1 листопада команда СММ уточнювала повідомлення про те, що 21 вересня 2019 року хлопець (16 років) отримав поранення внаслідок вогню зі стрілецької зброї у н. п. Золоте-5 (Михайлівка).
 
Відомо, що в лікарні у Первомайську (окупована територія) хлопцю зробили операцію через поранення ребер унаслідок вогню зі стрілецької зброї. Наразі відомо, що хлопець отримав поранення перед кав’ярнею на вулиці Войкова внаслідок вогню зі стрілецької зброї після урочистостей iз нагоди Дня села... »
 
Командування Об’єднаних сил закликає з метою уникнення небезпеки для життя та здоров’я утримуватися від поїздок на непідконтрольну територію.