Патроннi ящики — з iсторiями: виставка пам’ятi загиблих мандрує Україною

08.11.2019
Патроннi ящики —  з iсторiями: виставка пам’ятi загиблих мандрує Україною

«Блокпост пам’ятi» налічує понад тисячу експонатів. В Одесi її вiдвiдував i Генсек НАТО Йєнс Столтенберг. (Фото з сайта odesa.depo.ua.)

Пересувна виставка «Блокпост пам’яті» розповість усім жителям України про жахи війни на Донбасі.
 
Експозиція, присвячена драматичним подіям на сході нашої країни, подорожує по великих містах i маленьких містечках, доносячи до людей позицію українських військових i розповідаючи про те, що майже щодня на фронті гинуть наші воїни.
 
Під час перебування виставки «Блокпост пам’яті» в Одесі її вiдвiдав, зокрема, Генсек НАТО Йєнс Столтенберг.
 
У день відкриття виставки у південному місті біля Чорного моря волонтера та члена пошукової місії Олександра Попова нагородили відзнакою начальника Генерального штабу ЗСУ — нагрудним знаком «За заслуги перед Збройними силами України».
 
Мужній хлопець виконує свій обов’язок перед Батьківщиною на Донбасі з 2014 року. Разом із товаришами по службі йому доводилося шукати останки понівечених тіл бійців, діставати їх з обгорілої техніки, розпізнавати в суцільному місиві бруду та металу.
 
Арсенал народного музею налічує понад тисячу експонатів, а також документи та речі загиблих військових ЗСУ, бійців добровольчих батальйонів, Національної гвардії України, підрозділів МВС та СБУ.
 
Відвідувачі з Херсона, Черкас, Вінниці, Києва, Львова, Харкова, Дніпра, Полтави та інших міст України зможуть побачити мовчазних свідків жахів війни: прострелені ікони, уламки розірваних снарядів та мін, обгорілі книги, фотографії воїнів, а також їхнi особисті речі. У кожному відкритому патронному ящику — історія полеглого воїна, який віддав життя за незалежність України.
 
— Ми почали працювати у цьому напрямi, тому що зрозуміли: є величезна прірва між повідомленнями з телевізора та реальним станом речей, — розповідає один з організаторів виставки «Блокпост пам’яті», керівник пошукової групи Павло Нетесов. — Навіть зараз, через п’ять років після її початку, хоч як прикро, більшість українців дуже мало знає про цю війну.
 
 
За словами активістів, їхня місія — чесно пояснити людям, що відбувається на Донбасі. Тому одна з експозицій розповідає про солдатів, тіла яких група «Евакуація-200» доставила з непідконтрольної території і після впізнання повернула батькам.
 
Найбільше випробування під час війни — це оповіщення родичів загиблих бійців, каже Павло Нетесов.
 
Такий висновок він зробив за час спілкування з рідними та близькими загиблих на війні українських військових. Убиті горем люди крізь сльози розповідали історії життя своїх синів, братів i батьків, а потiм передали нові експонати для виставки «Блокпост пам’яті». 
 
Волонтер упевнений, що Україна повинна активніше використовувати сучасний досвід Ізраїлю та США, а також інших країн світу в роботі з людьми, які постраждали від жахів війни на Донбасі.