Богдан хоче припинити розслідування розстрілів учасників Революції гідності — Горбатюк

06.11.2019
Колишній начальник Управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк заявив, що керівник офісу президента Андрій Богдан хотів припинити розслідування злочинів проти учасників Революції гідності, а також висловлював сумніви в доцільності розслідування економічних злочинів президента-утікача Віктора Януковича та його оточення.
 
За словами Горбатюка, про таку позицію пана Богдана він iз подивом дізнався наприкінці однієї із зустрічей iз президентом Володимиром Зеленським, яка відбулася влітку, ще тоді, коли Руслан Рябошапка не був призначений генпрокурором. При цьому Богдан приєднався до учасників зустрічі наприкінці розмови. 
 
«Він (Богдан. — Ред.), не знаючи про суть, сказав: «Не розслідувались справи, не розслідувалися стосовно вбивств правоохоронців. Я ж вам казав, Володимире Олександровичу». А він (Зеленський. — Ред.) каже сам: «Як же не розслідувались, якщо мені тільки що доповіли, що є результати?».
 
«Значить, тоді вже не треба розслідувати. Все розслідувано — і вбивства протестувальників, і вбивства правоохоронців».
 
«Та ні, кажу, треба розслідувати, і багато ще до завершення. І, в першу чергу, стосовно організаторів», — навів фрази співрозмовників колишній прокурор в інтерв’ю телеканалу «Прямий».
 
За його словами, він запевняв президента під час зустрічі, що треба розслідувати справи й надалі, а також переконував у необхідності внесення змін до законодавства, що дозволять застосовувати заочне судочинство.
 
Також Горбатюк нагадав про важливість розслідування економічних злочинів президента-утікача Януковича. У відповідь на що пан Богдан нібито відповів: «Та ні, про що ви розказуєте? Які економічні злочини?».
 
Після чого керівник офісу президента сказав Володимиру Зеленському, що на зустріч із ним чекає наступний відвідувач, тож розмова завершилася. 
 
Ексочільник Управління спецрозслідувань ГПУ наголошує, що Богдан говорив це цілком серйозно, без жартів. «Я, можливо, перебільшую з точки зору емоційної, але суть така була», — зазначив Горбатюк.
 
Нагадаємо, 23 жовтня генпрокурор Руслан Рябошапка підписав наказ про звільнення керівника управління спеціальних розслідувань Сергія Горбатюка, під керівництвом якого слідчі розслідували злочини, скоєні під час Революції гідності, з 2014 року. 
 
Раніше, 19 лютого 2019 року, моніторингова місія ООН iз прав людини в Україні констатувала, що за 5 років після протестів на Майдані досягнуто лише обмеженого прогресу в розслідуванні вбивств і насильницьких смертей 98 осіб.