Заява окупантів про готовність до розведення у Петровському є провокацією — штаб ООС

05.11.2019
Заява окупантів про готовність до розведення у Петровському є провокацією — штаб ООС

Золоте-4: Національна гвардія оберігає мирних жителів. (Фото пресслужби ООС.)

За минулі дві доби офіційно зафіксовано 42 випадки порушення режиму вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками.
 
Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил iз заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів120 мм та 82 мм, із гранатометів різних систем, стрілецької зброї та протитанковими керованими ракетами (ПТКР). Окрім того, зафіксовано і вогневу активність ворожих снайперів.
 
На донецькому напрямку, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Пісків, Пищевика, Водяного, Павлополя, Новогригорівки, Авдіївки, Талаківки, Старогнатівки, Новогнатівки, Мар’їнки.
 
На луганському напрямку, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», противник здійснив обстріли поблизу Новолуганського, Хутора Вільного, Золотого, Луганського, Зайцевого, Південного, Новозванівки, Шумів, Зайцевого, Майорська, Троїцького.
 
За ці дні троє військовослужбовців Об’єднаних сил зазнали поранень.
 
Із боку противника лише достовірно підтверджені втрати у жовтні становили 96 осіб. Із них безповоротних — 33 особи, йдеться у повідомленні пресслужби штабу ООС iз посиланням на розвідку Об’єднаних сил. У штабі наголосили, що українські військові відкривають вогонь по противнику в разі загрози їхньому життю та здоров’ю, захоплення територій та проникнення ворожих розвідувально-диверсійних груп.
 
Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) вважає провокацією інформацію низки ЗМІ про те, що окупаційна влада 4 листопада готова приступити до початку розведення сил і засобів на ділянці №3 (Петрівське), на знак чого запустять білу сигнальну ракету о 12.00 (за київським часом) 4 листопада.
 
«Заяви представників окупаційної влади щодо намірів розпочати процес розведення на ділянці №3 є нічим іншим, як черговою провокацією та замилюванням очей світовій спільноті, — наголошують у штабі ООС. — У такий спосіб, видаючи уявне за бажане, ватажки самопроголошених квазіутворень не дотримуються Мінських домовленостей та взятих на себе зобов’язань у форматі Тристоронньої контактної групи щодо встановлення стійкого режиму припинення вогню по всій лінії розмежування сторін».
 
Згідно з даними звіту СММ ОБСЄ від 31 жовтня 2019, останнє порушення режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань РФ у межах ділянки №3 (Петрівське) зафіксовано 30 жовтня 2019 року. Нагадуємо, згідно з Мінськими домовленостями, умовою початку розведення сил і засобів є верифікація СММ ОБСЄ дотримання режиму повного припинення вогню упродовж семи діб.
 
За даними Головного управління розвідки Міноборони України,  російське командування продовжує посилювати окупаційні війська на передовій забороненим Мінськими домовленостями озброєнням.
 
Зокрема, під виглядом підготовки до масштабних спільних навчань противник на окремих напрямках здійснює перекидання до лінії зіткнення танків та 122-мм самохідних артилерійських установок «Гвоздика», йдеться у повідомленні.
 
Крім того, за даними розвідки, російські терористи тримають у  готовності до застосування чергові вогневі засоби та поповнюють на польових складах передових підрозділів запаси боєприпасів, у тому числі мін та артилерійських снарядів.