ТОП корисних овочів осені: Уляна Супрун розказала, де багато вітамінів

30.10.2019
ТОП корисних овочів осені: Уляна Супрун розказала, де багато вітамінів

Суп-пюре з гарбуза.

Вітамінки, «аскорбінки» та інші пігулки, які обіцяють начебто збагатити наш організм усіма потрібними елементами для життєдіяльності, не що інше, як фейк.

 

Осінь — пора, коли дозрівають дари природи, що збагачують наш організм поживними речовинами, нефейковими вітамінами та клітковиною.

 

Які саме продукти їсти і як їх найкраще готувати, радить лікарка Уляна Супрун на своїй сторінці у «Фейсбуці». Адже осінь — саме та пора, коли важливо запастись вітамінами на увесь рік.

Усі родичі гарбузові

ТОП найкорисніших овочів осені очолюють такі прості українські продукти, як гарбуз, морква, картопля, капуста, солодкий і гіркий перець, броколі. Саме вони можуть стати джерелом багатьох життєво важливих вітамінів. 
 
Окрім того, ягоди обліпихи, волоські горіхи, насіння, шпинат та білий гриб — теж багаті на корисні мікроелементи та вітаміни. Між іншим, соняшникова олія, кукурудзяна крупа та пшоно не пасуть задніх у «корисній» таблиці. Тепер про все по порядку. Поїхали!
 
Вітамін А — міститься в їжі тваринного походження, але його похідний — провітамін А присутній в овочах, зокрема в моркві та гарбузі. Пані Уляна радить гарбузовий суп зі сметаною, це чудове вітамінне рішення, адже для засвоєння цього вітаміну потрібна термічна обробка овочів та жири. 
 
А ось вітамін Е вважається потужним антиоксидантом — це вітамін проти старіння. Він міститься у соняшниковій олії, волоських горіхах та насінні. Між іншим, Супрун радить не смажити на олії, а приправляти нею, скажімо печену картоплю або інші овочі.
 
Вітамін С, який тримає наш імунітет в тонусі, насправді не лікує від застуди, але якщо в організмі його не достатньо, то людина може бути вразливою до хвороб. Найбільше вітаміну С міститься в обліписі, пише Супрун. Лікар радить запастися ягодою, зробити зараз порційне пюре з обліпихи і заморозити та пити помаранчевий напій усю зиму — це найкраща профілактика від грипу та застуди. Окрім того, чудовим джерелом вітаміну С є броколі і червоний солодкий та гострий перець, які приготовані на пароварці, в мікрохвильові чи у вигляді супу, оскільки зварені овочі лишають у воді всі свої вітаміни, пише Супрун.
 
Фолієва кислота в осінніх продуктах також присутня. Та ж сама капуста броколі та шпинат багаті не лише на фолієву кислоту, а й на вітамін К і С, залізо, магній та калій. Тому шпинатовий або овочевий суп з броколі до ваших послуг. Нагадаємо, що саме фолієва кислота — це обов’язковий вітамін для жінок, які планують вагітність. 
 
Без вітаміну В1 ми неспокійні та напружені, вважає Супрун і радить їсти печену картоплю в мундирі. Ще цей вітамін міститься в гарбузі, кукурудзяній крупі та пшоні. А от вітамін В2 можна знайти в лісі чи на ринку, адже він присутній у білих грибах та шпинаті. Вітаміну В6 багато в нуті. Звісно ж, нут — потужне джерело білку, тому фалафель чи нутові котлетки — чудове рішення для голодної людини.
 
Як ми бачимо, продукти, збагачені вітамінами — це одні із найдоступніших для українців овочі. Аби бути здоровим і не хворіти, достатньо дбати про гігієну — мити руки, вакцинуватись, знаходити час для здорового сну та збалансовано харчуватись. Дотримання всіх рекомендацій від лікарки Уляни Супрун — це на вашій совісті, але стосовно збалансованого харчування — то ми маємо кілька порад. Адже підготували для вас кілька простих і смачних рецептів із рекомендованих продуктів.

Гарбузовий суп-пюре

Складники: гарбуз, морква, цибуля, картопля, олія, вода, вершки, сіль та перець за смаком.
У духовці запекти гарбуз, моркву та цибулю, збризнувши їх олією. Водночас у каструлі відварити одну велику картоплину. Як складники страви зготуються, з’єднайте та подрібніть у блендері. Суміш трохи проварити на вогні, згодом додати вершки та спеції. Страва готова до вживання.

Суп із броколі

Складники: картопля, морква, цибуля, броколі, солодкий перець, зелений горошок, часник, зелень, олія, вода, сіль та перець за смаком.
Усі складники, окрім часнику, олії та зелені, подрібнити та покласти в каструлю з водою і варити 30 хв. на помірному вогні. Наприкінці заправити олією, подрібненими часником та зеленню.

Хумус 

Складники: нут, цибуля, морква, зелень, часник, оливкова олія, вода, сіль та перець за смаком.
Нут замочити на ніч, або на 6-8 годин. Варити на слабкому вогні 2-3 години до готовності. Цибулю й моркву злегка підсмажити на оливковій олії. Подрібнити готові продукти разом із зеленню та часником у блендері. Для бутербродної консистенції додавати під час подрібнення або оливкову олію, або бульйон, де варився нут.

Картопля по-селянськи

Складники: картопля, часник, цибуля, сушений кріп, паприка, чорний перець, олія, сіль
Бараболю гарно вимити та розрізати на чотири частини разом зі шкірочкою. В картоплю вичавити часник, притрусити спеціями та покласти на змащене олією деко. Пекти в духовці при 200 градусах. Через 20 хв. дістати деко, перемішати картоплю та додати цибулю. Запікати ще 20 хв. Смакує з квашеною капустою.

Чай з обліпихою

Складники: 0,5 літра води, 1 чайна ложка чорного або зеленого чаю (який більше подобається), 2-3 ст. ложки обліпихи, мед або цукор за смаком. 
 
Ягоди обліпихи бажано перетерти або розім’яти (якщо маєте вже кубики заморожених ягід — розморозьте). Заварити чорний чай у заварнику. А далі є два варіанти — додаєте обліпихове пюре сюди ж, у посуд для заварювання і даєте настоятися, або ж кладете ягоди зразу в чашку і заливаєте вже готовим чаєм. Вітамінний напій смакує з медом або цукром. Майте на увазі, оскільки ягоди термічної обробки не проходять — уся їхня користь зберігається! Пийте на здоров’я!