Українцям у цьому сезоні загрожують чотири штами вірусу грипу

30.10.2019
Українцям у цьому сезоні загрожують чотири штами вірусу грипу

Фото з сайта poltava365.com. (Діти — одна з найвразливіших категорій населення.)

За прогнозами епідеміологів, цього сезону на грип та ГРВІ в Україні перехворіє від 5,4 до 6,7 мільйона людей. Пік захворюваності очікують у грудні 2019-го та наприкінці січня — початку лютого 2020 року.
 
Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я кажуть, що цьогоріч до нас прийдуть чотири штами грипу: «Канзас» (А/H3N2), «Брісбен» (А/Н1N1), «Колорадо» (належить до гілки B/Victoria) і «Пхукет» (гілка B/Yamagata).
 
Найнебезпечнішим, як зазначається, буде «Канзас», із яким Україна вже стикалася минулого сезону. Він може спричинити ускладнення у вигляді пневмонії. 
 
Зазначимо, що грип — це гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Він легко передається через кашель, чхання або ж близький контакт.
 
Лікарі наголошують, що найефективнішим захистом від нього є вакцинація. У Державній службі з лікарських засобів повідомили, що в Україну цього сезону завезуть 500 тисяч доз вакцин, тоді як минулоріч ця цифра становила 350 тисяч.
 
При цьому партія вакцин кількістю у 100 тисяч доз уже прибула до нашої країни з Франції («Ваксігрип Тетра») та Південної Кореї («Джісі Флю»). Вакцина з Франції здатна протидіяти чотирьом штамам вірусів, а з Кореї –  трьом. 
 
Придбати вакцини можна буде за власні кошти в аптеках. Крім того, підприємства або ж регіональна влада з місцевих бюджетів можуть профінансувати вакцинацію особливо уразливих груп, до яких належать медичні працівники, працівники сфери освіти, діти до п’яти років, вагітні, люди похилого віку, а також пацієнти з хронічними захворюваннями.
 
«Досить поширене твердження про вакцинацію від грипу — начебто взимку робити щеплення вже надто пізно. Вакцинація — найбільш дієвий засіб захисту від хвороби! Якщо у вас є питання, чи не пізно зараз, — відповідь: однозначно, ні. Робити це можна протягом усього епідсезону — з осені і до весни. Звісно, краще зробити щеплення якомога раніше. Зазвичай імунітет формується протягом двох-трьох тижнів після вакцинації. Якщо в цей період людина заразиться вірусом грипу, то можна захворіти. Тому так важливо не затягувати з вакцинацією і зробити щеплення якнайшвидше до початку епідемії», — написала на своїй сторінці у «Фейсбуцi» колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун.
 
За її словами, вакцинацію від грипу не проводять у випадках, коли є ризик ускладнень або коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується.
 
«Існує лише кілька протипоказань до вакцинації, в тому числі й проти грипу: за віком — зазвичай вакцини проти грипу протипоказані для дітей, молодших 6 місяців, застуда, що супроводжується температурою вище 38-38,5°С, тяжка алергічна реакція (анафілактична) на попередню дозу вакцини чи відома тяжка алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад, курячий білок) та захворювання і стани організму, при яких імунітет після введення вакцини може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при окремих вроджених імунодефіцитах)», — пояснила Супрун.
 
Пані Уляна розповіла, за якими ознаками можна відрізнити грип від застуди, що допоможе підібрати правильне лікування: «Звичайну застуду або ГРВІ з легкими симптомами лікують тільки постільним режимом і великою кількістю гарячих напоїв протягом 3-5 днів.
 
Організм цілком може впоратися з вірусом сам. Що стосується препаратів, які зменшують біль у горлі або полегшують кашель, то за кордоном такі ліки не застосовують, оскільки вони не мають ніякої доказової ефективності в лікуванні цих симптомів, а просто ненадовго полегшують стан хворого».
 
Крім цього, колишня чиновниця закликала людей залишатися вдома, якщо захворіли, щоб захистити себе від ускладнень і не передавати інфекцію іншим.
 
«Створіть для свого організму умови, щоб він міг боротися з вірусом: дотримуйтесь постільного режиму без зайвих навантажень, пийте побільше рідини, знижуйте температуру тіла (якщо вона вище 38,5 градуса).
 
У міжнародних протоколах при лікуванні ГРВІ в першу чергу радять приймати парацетамол (для зниження температури) в поєднанні з ібупрофеном», — підкреслила Супрун, зазначивши, що не варто купувати ліки без призначення лікаря.
 
Нагадаємо, згідно з даними закладів охорони здоров’я України, щеплення проти грипу в епідемічний сезон 2018-2019 років зробили 161 тис. 543 особи.
 
За кошти місцевих бюджетів у минулий епідемічний сезон було щеплено 31 тис. осіб. Упродовж минулого епідемічного сезону від грипу померли 64 особи, з яких 12 — діти віком до 17 років. На жаль, жоден із них не був щеплений проти хвороби.