Визначна дата: львівська школа для музичних вундеркіндів відзначила 80-річний ювілей

30.10.2019
Визначна дата: львівська школа для музичних вундеркіндів відзначила 80-річний ювілей

Співачка Софія Соловій та Жанна Микитка (партія фортепіано).

Перший урок — математика, потім — сольфеджіо, історія, хімія, а ось після обіду — оркестр чи фортепіано.
 
 
Приблизно такий розклад уроків записаний у щоденниках учнів усього чотирьох шкіл в Україні. Це — спеціальні середні музичні школи, систему навчання яких можна назвати «3 в 1»: учні отримують освіту як середньої, так і музичної школи, а також музичного училища, що дозволяє випускникам одразу вступати до музичного вишу. 
 
 
Таких унікальних шкіл в Україні залишилося лише чотири — у Києві, Львові, Одесі та Харкові (чи функціонує школа у Донецьку — не відомо).
 
 
Окрім того, освіту тут здобувають талановиті діти, що вирішили пов’язати своє життя з музикою, з цілої області чи навіть різних регіонів України.
 
Тому при школах функціонує інтернат, де учні за потреби можуть мешкати впродовж навчального року. Для школярів — це «другий дім», а викладачі, педагоги з музичних предметів, вихователі і навіть кухарки — це велика родина.
 
Днями Львівська середня спеціальна музична школа-інтернат, що носить ім’я славетної української співачки Соломії Крушельницької, святкувала свій 80-річний ювілей. Урочиста святкова академія та гала-концерт, що відбулися 14 жовтня у Львівській національній опері, зібрали понад тисячу слухачів — викладачів, почесних гостей, учнів та колишніх випускників.
 
Урочистості планувалися заздалегідь: адже ювілей школи — це привід для випускників, відомих українських музикантів з цілого світу запланувати приїзд до Львова і виступити на одній сцені. Окрасою концертної програми стали віртуозні виступи лауреатів численних міжнародних конкурсів, знаних піаністів Дмитра Онищенка та Марти Кузій-Андрущак, а також відомого педагога Олени Марголіної, яка живе та викладає в Німеччині, навчає молодих музикантів на міжнародних майстер-класах по цілому світу (Італія, Південна Корея, Канада, Албанія, Україна, Росія, Ізраїль, Великобританія).
 
Виступ симфонічного оркестру з учнів школи.
Фото надані дирекцією ЛССМШІ ім. С. Крушельницької.
 
Одразу після прем’єри у Театрі Сент-Галлен у Швейцарії, для виступу на ювілеї школи прилетіла співачка Софія Соловій, виконавши арію з опери В. А. Моцарта «Так чинять всі» та солоспіви Станіслава Людкевича та Франсіса Пуленка (партія фортепіано — Жанна Микитка), абсолютно зачарувала публіку віртуозністю виконання класичної арії та глибиною трактування образів музики українського та французького композиторів ХХ століття.
 
Рідну школу привітав скрипаль Олександр Божик, який на противагу колегам виконав не академічні твори, а власні аранжування рок-хітів. Колишні випускники виступали сольно, а також гуртувалися у різноманітні ансамблі — фортепіанне тріо, секстет гобоїстів та септет кларнетистів, струнний октет тощо. Певна нотка ностальгії була присутня у цих виступах, адже спільне музикування — це те, що об’єднувало їх ще з дитинства у стінах рідної школи.
 
Здавалось, у наш сучасний час, коли є величезна спокуса для дітей провести кілька годин за комп’ютером, а не за грою на музичному інструменті — чи знайдуться ті молоді таланти, які присвячуватимуть увесь свій час музиці та в майбутньому гідно представлятимуть Україну на міжнародних сценах? Можете бути спокійними за юне покоління музикантів! Слухаючи виступи школярів — піаністів, скрипалів, співаків, гобоїстів і навіть юної арфістки — не могла стримати здивування і гордості! Маючи напоготові, за звичкою, ручку, щоб швидко зафіксувати враження від виконання, вдалося написати на програмці не що інше, як «Чудово!» та «Блискуче!», якими справді були виступи молодих музикантів, неодмінно — з великим майбутнім. Особливо, коли на сцену вийшов у повному складі дитячий симфонічний оркестр, під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Руслана Дорожівського, і у гранично швидкому темпі, яскраво виконав увертюру до опери «Весілля Фігаро» В. А. Моцарта та симфонію М. Березовського.
 
Діяльність такої школи музичних талантів — непроста річ, особливо якщо поглянути на цей процес крізь призму бюрократії. Адже штат працівників більший, ніж у звичайних школах, бо у штаті є й педагоги з музичних предметів (викладачів гри на різних інструментах та вокалу, сольфеджіо, історії музики, оркестру, інструментування, композиції, акомпаніаторів тощо) та вихователі інтернату.
Навчальний процес є абсолютно індивідуальним, а головне — креативним. Для школярів надважливо виступати на сцені — а отже, невід’ємною практикою є філармонійні концерти, гастролі колективів школи, культурний обмін з юними музикантами з інших країн. Зокрема, ініційований школою проєкт «Європейські музичні зустрічі у Львові» зібрав навколо себе молодих музикантів-віртуозів спеціалізованих шкіл України та Європи, навіть згуртувавши учнів у Міжнародний молодіжний симфонічний оркестр.
 
Молоді музиканти часто беруть участь у різноманітних музичних конкурсах. Три міжнародні конкурси проводяться на базі закладу: конкурс піаністів Feurich-Virtuoz, конкурс скрипалів, альтистів та віолончелістів «Львівський віртуоз» та Міжнародний конкурс духових інструментів ім. В. Антоніва та М. Закопця, на які були запрошені членами журі найвідоміші музиканти та професори України та Європи, а у творчих змаганнях взяли участь понад 500 музикантів.
 
Вистачає хоч раз почути «дорослий виступ» дитячого оркестру, переглянути перелік здобутків молодих музикантів на міжнародних конкурсах або ж просто пройтися коридорами та класами школи, щоб переконатися, що в руках дітей не га­джети — а музичні інструменти.