30 тисяч гривень: як хор iменi Верьовки опинився в епіцентрі ганебного скандалу разом з «95-м Кварталом»

22.10.2019
30 тисяч гривень: як хор iменi Верьовки опинився в епіцентрі ганебного скандалу разом з «95-м Кварталом»

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

Масштабний скандал спричинила нібито жартівлива пісня про... спалення будинку колишньої голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої в ефірі телевізійного «Вечірнього кварталу», відео якої наступного дня (до речі, у день 55-ліття ексчиновниці) виклали на ютуб-каналі «Студії Кварталу 95».
 
Ведучий Степан Казанін спочатку назвав пожежу «яскравою подією», а опісля цього на сцену виконувати пісню вийшли жінки у національних строях — артистки...
 
Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Григорія Верьовки та гуморист Євген Кошовий. 
 
І зазвучало: «Горіла хата, палала, в Лондоні жінка плакала» (Валерія Гонтарєва наразі проживає у Лондоні).
 
Далі: «Хата горить в Гореничах, а в Лондоні Валерія думає на Валерича» (це про звинувачення у підпалі будинку олігарха Ігоря (Валерійовича) Коломойського, що може бути помстою за націоналізацію ПриватБанку).
 
Ще з кварталівського «фольклору»: «Люди вогонь побачили — допомагати почали, відра схопили й прибігли, у вогонь соляру плескали» та «мораль проста — хата згоріла зі стида». Згадали в контексті і про рятувальників, які смажили шашлики. 
 
«Зловтішатися з підпалу будинку, чиїм би не був цей будинок, — зло, — відкоментувала мисткиня Анжеліка Рудницька. — «Квартал 95» давно переступив межу. Але дискредитувати колектив, який представляє українське народне мистецтво у світі, — це дно. Неймовірно прикро. Бо ім’я і пам’ять фундаторів українського мистецтва дозволяють собі ганьбити заробітчани, які підспівують будь-якій владі». 
 
«Є речі, які важко коментувати. Як важко коментувати психічні збочення. Що там відбувається в голові психічно хворої людини — невідомо. Там суцільний морок... Але якщо це збочення набуває соціального характеру та ще й транслюється на весь світ одним із найрейтинговіших каналів — це вже діагноз для суспільства. Скоріше за все, невиліковний. Страшна хвороба, якою уражене наше суспільство, має назву «кварталізм», — констатував співак Анатолій Матвійчук.
 
Гендиректор і художній керівник Хору імені Верьовки Зеновій Корінець, який свого часу був і організатором хору працівників апарату ВР України, в екслюзивному коментарі «24 каналу» повідомив, що ідея створення номера належала режисерам «Кварталу». Він додав, що якоюсь мірою піддався на вмовляння і погодився на участь Хору імені Верьовки у скандальному номері.
 
«Нас запевнили, що це такий стьоб. Вони ж з усіх стібаються. З президента, політиків. Нас попросили заспівати разом iз «Кварталом», — сказав народний артист України, кандидат філософських наук.
 
Він також зазначив, що хор часто працює за контрактами. За його словами, цього разу «Квартал» заплатив їм 30 тисяч гривень за виступ. Водночас керівник хору підкреслив, що ніколи і в думках не мав наміру говорити про щось антиукраїнське.
 
Тим часом активіст Олег Єльцов упевнений: «Хор Верьовки — це національне надбання, яке ми маємо зберегти. Чого не скажеш про його нинішнього гендиректора-художнього керівника хору Зеновія Корінця. Призначений на цю посаду 2016 року, він не втомлюється говорити про необхідність зміни обличчя хору — слідом за часом. Здається, Зеновій Михайлович дещо широко розуміє це поняття. Схоже, він i гадки не має, що участь у балагані — то не зміни, а падіння носія культури до рівня шапіто».
 
Депутатка Ірина Геращенко заявила про вимогу відсторонити надалі Хор імені Верьовки від виконання Гімну України у стінах Верховної Ради. А міністр культури Володимир Бородянський скромно розмістив вибачення Валерії Олексіївні (без прізвища) на своїх сторінках у соціальній мережі.